Boerderij maakt plaats voor woontoren: ‘Het wordt een duiventil’

Buurtbewoners zijn geschrokken van de aanstaande bouw van een wolkenkrabber op de hoek Panamalaan-Cruquiusweg. Het stadsdeel is blij met de extra woonruimte.

Artist impression van wooncomplex Fibonacci Beeld 3D Studio Prins
Artist impression van wooncomplex FibonacciBeeld 3D Studio Prins

De beoogde bouwplaats van wooncomplex ­Fibonacci is momenteel een onverzorgde plek van zand, gras en enkele stukken grond. Er staat een blokje van vier huizen. Tot voor kort ­woonden hier twee families, die er een soort kinderboerderij runden met geiten, kippen en een pony die zich door iedereen liet aaien.

De idyllische oase zal langzaam verdwijnen als de plannen van projectontwikkelaar Vorm ­gestalte krijgen. Er verrijst een wooncomplex met 185 woningen, deels in een toren van 62 ­meter hoog. De woonruimtes, te koop of te huur, variëren van 25 tot 50 vierkante meter.

Peperduur

De huur zal zich tussen de 710 en 971 euro ­bewegen, koopprijzen tussen de 300.000 en 600.000 euro. In absolute zin is de laagste huur te vergelijken met die van een sociale huur­woning. Per vierkante meter is sprake van een peperdure huur.

Deze week bleek op een vergadering van stadsdeel Oost dat de bestuurscommissie nauwelijks bezwaren heeft tegen de plannen. De politiek kan weinig doen omdat de grond langs het spoor eigendom van de NS is, en die verkoopt.

In het voorjaar van 2016 werd de buurt voor het eerst geïnformeerd over de plannen.

“Het is jammer dat de gemeente zo gemakkelijk over onze bezwaren stapt,” zegt Kitty Meeth (44). “Wij wonen in Sporenboog, net aan de ­andere kant van het spoor. Waar we nu kijken op tuinen en schuren, zien we straks een enorm ­gebouw. De bewoners daarvan kunnen dadelijk zo in onze huiskamers en op onze dakterrassen kijken.”

Slecht voor de cohesie

Meeths belangrijkste bezwaar is dat, waar ­Amsterdam jarenlang hoogbouw weerde, er nu een wolkenkrabber verrijst op de verkeerde plek, de rand van het stadsdeel Centrum. Ze vindt dat ontwikkelaar Vorm met ‘hotelkamers’ het onderste uit de kan haalt.

Planoloog, demograaf en stadsonderzoeker Vincent Kompier wijst erop dat het bouwplan op geen enkel punt aan het huidige stedelijk ­beleid voldoet. “Deze locatie valt niet in de hoogbouwzones,” aldus Kompier.

“Deze plek staat ook niet in het gemeentelijk plan Koers 2025 voor meer woningen in de stad. In de woonvisie van het stadsdeel komen de toekomstige bewoners niet als doelgroep voor.” Kompier ziet Fibonacci evenmin als een interessante 'landmark', zoals Vorm stelt. "Het zijn micro­appartementen. Het geheel wordt een duiventil en dat is slecht voor de cohesie in de buurt.”

Grote vraag

Fransje Sprunken, manager van ontwikkelaar Vorm, zegt de markt te volgen. Op dit moment gaat het bouwplan uit van 20 procent kleine ­woningen van 25 vierkante meter, maar dat kunnen er bij grote vraag meer worden.

Portefeuillehouder Thijs Reuten (PvdA) van de bestuurscommissie in Oost, is gezien de groeiende vraag blij met extra woonruimte. ­Coalitiepartner D66 toont zich positief omdat het hier middenhuurwoningen betreft.

Locatie van de woontoren Beeld Jorris Verboon
Locatie van de woontorenBeeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden