'Boer zoekt vrouw ondermijnt het huwelijk'

Steef de Bruijn, adjunct-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad, noemde Boer zoekt vrouw in een column 'duivels', vanwege homoboer Willem. Wat is er precies duivels aan Boer zoekt vrouw?

Foto's van vier van de boeren uit Boer zoekt Vrouw. Archieffoto. Beeld ANP
Foto's van vier van de boeren uit Boer zoekt Vrouw. Archieffoto.Beeld ANP

'Ik vind Boer zoekt vrouw niet duivels en homo's ook niet, maar ik zie wel een duivelse invloed in onze samenleving waar Boer zoekt vrouw een instrument voor is geworden. Dat is het ondermijnen van het huwelijk. In het programma is er dit seizoen ook een man die op zoek is naar een andere man, boer Willem. De duivel heeft op allerlei zaken invloed en dit is er één van.'

Maar bij boer Willem is het wel erg gezellig, terwijl bij boer Aad de vrouwen bijna vechten.

"Ik denk dat jij het programma beter kent dan ik, maar wat je nu zegt, vind ik niet zo gek. Homo's zijn in de regel aardige en zachtaardige mensen. Ik heb ook helemaal niks tegen homo's, maar God heeft in de ogen van christenen het huwelijk ingesteld voor man en vrouw. Dat vind ik een mooie ordening in de maatschappij."

Daarom besloot u een column te schrijven over het programma?

"Ik ben deze zomer in Moldavië geweest en daar heb ik dingen gezien die zijn opgelegd vanuit West-Europa. Het homohuwelijk is een Nederlands exportproduct geworden. Er ontstaat zo'n houding van: 'Dit is mooi, dit moeten jullie ook gaan doen en zeker als je lid wilt worden van de Europese Unie.' Ik was van plan daar iets over te schrijven en toen heb ik als aanleiding Boer zoekt vrouw gekozen."

Hoe kwam de kritiek op het stuk bij u terecht?

'Het duurde anderhalve week voordat we de column op het web plaatsten, de lezers van de krant hadden geen kritiek. Ik had het eerlijk gezegd wel een beetje verwacht.'

Lees het hele interview in Het Parool vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden