Boekhouder drugsbende verkocht auto's van overleden zoon

De 67-jarige Ron Galiart, ooit bekend als 'minister van Financiën' van drugshandelaar Johan Verhoek, moet een werkstraf uitvoeren omdat hij auto's uit de erfenis van zijn overleden zoon stal.

Ron Galiart verkocht auto's en motoren van zijn zoon Patrick, waaronder een Mercedes. Beeld afp
Ron Galiart verkocht auto's en motoren van zijn zoon Patrick, waaronder een Mercedes.Beeld afp

Het is niet het meest ernstige misdrijf waarvoor Ron Galiart ooit werd veroordeeld, maar pijnlijk is het wel. Hij moet van de Utrechtse rechtbank 200 uur taakstraf volbrengen en 16.000 euro betalen vanwege diefstal en witwassen. Galiart verkocht dure auto's van zijn zoon, terwijl die niet aan hem toebehoorden.

Het zijn bedragen die in het niet vallen bij wat de voormalig bordeelhouder in de vorige eeuw door zijn handen liet glijden. Galiart werd door officier van justitie Fred Teeven gezien als 'minister van Financiën' van de drugsorganisatie van Johan Verhoek, alias de Hakkelaar. Hij zou miljoenen guldens hebben beheerd voor leden van de organisatie, ook bij de Femis-bank, waar de Hakkelaar begin jaren negentig bijna zeventig miljoen gulden stortte.

Justitie legde beslag op 17,5 miljoen gulden dat Galiart in Zwitserland had gestald. Een poging om aan te tonen dat het geld in werkelijkheid aan een omstreden Surinaamse rijsthandelaar toebehoorde, werd door de rechtbank doorzien.

Onberekenbaar
Maar nu is Galiart dus vanwege een heel ander delict bij justitie in beeld gekomen.

Op 26 maart 2015 pleegde Ron Galiart's zoon Patrick zelfmoord, al concludeerde het OM dat pas na maandenlang onderzoek. De hardnekkige geruchten dat Patrick Galiart door geweld stierf waren niet onwaarschijnlijk: hij was actief in het criminele milieu en stond bekend als onberekenbaar.

Op de middag van zijn dood ontvoerde hij in het centrum van Laren zijn ex-vriendin. Die dag ging het buitengewoon slecht met de explosieve Patrick, die in een lange strijd was verwikkeld met weer een andere ex over een omgangsregeling met zijn dochter, zo vertelde vader Ron in een interview met de Gooi- en Eemlander.

Mercedes
Datzelfde conflict ligt waarschijnlijk ten grondslag aan wat vader Galiart na de dood van zijn zoon ondernam: hij verkocht auto's en motoren van Patrick, waaronder een Mercedes, Rolls-Royce, Fiat, Mitsubishi en Yamaha. Die auto's behoorden echter toe aan de minderjarige dochter van Patrick, die de enige erfgenaam is.

Galiart sr.'s raadsvrouw Harriet de Kroon is verontwaardigd over de gang van zaken: "Ik vind het nogal ver gaan dat de vader van een door zelfmoord gestorven zoon wordt aangeklaagd voor diefstal van zijn kleindochter."

Vastgoedproject
Volgens De Kroon werd haar cliënt op de zitting benaderd als 'een hardcore crimineel.' "Ik had verwacht dat ze zouden begrijpen dat dit een emotionele zaak is." Volgens De Kroon gebruikte Galiart sr. de verkoopopbrengsten om de begrafenis te betalen. Zij gaat in hoger beroep.

Saillant detail: een ander onderdeel van Patrick Galiart's erfenis is inmiddels al overgenomen. Een vastgoedproject aan de Loosdrechtse Plassen is kort na Galiart's dood verkocht. De koper: de omstreden Amsterdamse vastgoedhandelaar 'Dikke' Charles Geerts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden