Boekhandel Scheltema keert terug op het Rokin

De grootste boekhandel van Nederland, Scheltema, verhuist na veertig jaar terug naar het Rokin. De winkel vertrekt in de eerste helft van 2015 vanaf de huidige plek aan het Koningsplein naar het nieuwe onderkomen. Scheltema komt pal naast de uitgang van de toekomstige Noord-Zuidlijn te zitten.

Boekhandel Scheltema verhuist van het Koningsplein weer terug naar het Rokin. Beeld Het Parool/Marc Driessen
Boekhandel Scheltema verhuist van het Koningsplein weer terug naar het Rokin.Beeld Het Parool/Marc Driessen

Vandaag heeft de boekhandel het huurcontract getekend met de ontwikkelaar en eigenaar van het pand, EMMES Group. Het Rokin ondergaat een ingrijpende renovatie. Een nieuw winkelgebied, met de naam 'de rode loper', wordt gecreëerd met een breed wandelgebied. Daarnaast komen er veel bomen en terrassen.

'Sinds de redding door Novamedia eerder dit jaar zit Scheltema weer in de lift', zegt directeur Harold Zwaal. 'Omdat het lopende huurcontract aan het Koningsplein definitief afliep, moesten we op zoek naar een plek. Naast de grootste sortering boeken in Amsterdam willen we een plek creëren waar je je terug kunt trekken om te werken, een boek te lezen of iets te eten of te drinken. Ook zullen we doorgaan met het organiseren van evenementen om boeken meer onder de aandacht te brengen.'

Scheltema huisde van 1885 tot 1975 ook al op het Rokin, toen nog onder de naam Scheltema & Holkema's Boekwinkel. In 2012 dreigde Scheltema voorgoed te verdwijnen toen Selexyz, destijds de eigenaar van de boekwinkel, failliet ging. Een overname door Polare gaf Scheltema weer even wat zuurstof, totdat ook die onderneming het faillisement moest aanvragen. Uiteindelijk kon de iconische boekwinkel toch blijven bestaan na een reddingsoperatie door Novamedia, het bedrijf achter de Postcodeloterij. Dit tot grote opluchting van Amsterdamse literatuurliefhebbers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden