Boekhandel Evenaar moet pand uit na conflict met D66-raadslid

Reisboekhandel Evenaar moet zijn pand uit van de eigenaar, D66-raadslid Marcel van den Heuvel. De huur moet omhoog.

Marre van Dantzig (l) en Maria Bastiaens zitten er al 25 jaar. Beeld Eva Plevier
Marre van Dantzig (l) en Maria Bastiaens zitten er al 25 jaar.Beeld Eva Plevier

De bekende Amsterdamse reisboekhandel Evenaar in de Oude Spiegelstraat moet haar winkel uit van verhuurder Marcel van den Heuvel, die voor D66 in de Amsterdamse gemeenteraad zit. Van den Heuvel wil verbouwen én de huur drastisch verhogen.

De literaire reisboekhandel, die samen met een antiquariaat al 25 jaar in het winkelpand in de Negen Straatjes zit, heeft van Van den Heuvel een dagvaarding ontvangen: eigenaressen Marre van Dantzig en Maria Bastiaens moeten het pand uit.

Want huisbaas Marcel van den Heuvel wil de zaak op de hoek met het Singel renoveren. Na de verbouwing wil Van den Heuvel de winkelruimte verhuren aan een 'huurder van statuur', die veel meer zal kunnen betalen.

D66
Boekhandel Evenaar betaalt nu maandelijks 2100 euro, maar als het winkelpand is opgeknapt, wil Van den Heuvel elke maand zo'n vijfduizend euro huur ontvangen voor het gerenoveerde pand. Daar bovenop zou jaarlijks nog eens drie- tot vijfduizend euro extra kunnen worden verdiend door ook de kelder uit te ­diepen.

De reisboekhandel met literatuur van schrijvers uit verre landen en een enorme collectie boeken over zaken als de geschiedenis, politiek en cultuur van landen als Kameroen, Libië en Japan, kan de hogere huur onmogelijk betalen.

Het conflict tussen Van den Heuvel en de boekwinkel is saillant: Van den Heuvel is raadslid voor D66 en hij is in die hoedanigheid lid van de raadscommissie Cultuur. Daar vertegenwoordigt hij het partijprogramma van D66, waarin de partij stelt de culturele sector in de stad te willen versterken, om te voorkomen dat die 'het kind van de rekening' wordt.

Hogere huur
De afgelopen jaren moesten ondernemers in de populaire Negen Straatjes tussen de Leidsestraat en de Rozengracht al vaker het veld ruimen, om plaats te maken voor grote merken die bereid zijn een hogere huur te betalen.

D66-raadslid Marcel van den Heuvel. Beeld Rink Hof
D66-raadslid Marcel van den Heuvel.Beeld Rink Hof

Eigenaresses Van Dantzig en Bastiaens van Evenaar noemen het wrang dat ze de dupe zijn van het feit dat het gebied zo aantrekkelijk is geworden. "Wij hebben er zelf aan bijgedragen dat dit zo'n populair winkelgebied is. Daardoor rijzen de huren nu de pan uit."

Een door Van den Heuvel aangeboden tegemoetkoming in de vorm van een verhuisvergoeding en een alternatieve locatie op de Keizersgracht is volgens Van Dantzig en Bastiaens ongeschikt.

Renovatie
Verhuurder Van den Heuvel kan niet anders dan de huur flink verhogen, zegt hij: "Er zitten scheuren in het pand en de renovatie kost 120.000 euro. Als ik dat ga investeren, moet wel een commerciële huur worden betaald." Hij staat bovendien in zijn recht, zegt Van den Heuvel: "De boekhandel heeft er jaren gezeten voor een huur die veel lager is dan in de buurt gebruikelijk is. Dat moet nu worden rechtgetrokken. Zelfs na de verdubbeling zou de huur niet bovengemiddeld zijn voor de Negen Straatjes."

Bovendien ziet ook de fiscus hoe het vastgoed in het winkelgebied in waarde is gestegen, zegt Van den Heuvel. "Dat wordt aan mij doorberekend. Het is een fiscale afweging, één die nadelig is voor mij en de boekwinkel."

Pensioen
Van den Heuvel bezit drie panden in de Oude Spiegelstraat, die hij in 1992 voor 450.000 euro kocht en waarin hij zegt 1,7 miljoen euro te hebben geïnvesteerd. Inmiddels staat het vastgoed voor bijna 3,4 miljoen euro te koop. Van den Heuvel: "Ik kan de panden alleen verkopen als ik de renovatie uitvoer. De winkels zijn mijn pensioen en ik heb het altijd als belegging gezien. Ik zou een dief van mijn eigen portemonnee zijn als ik dit niet zou doen."

Dat hij als raadslid voor D66 pleitbezorger is van cultureel ondernemerschap, terwijl een ­privéconflict het voortbestaan van de boekhandel bedreigt, moet volgens Van den Heuvel niet met elkaar in verband worden gebracht. "Cultuur is een belangrijke portefeuille voor de stad en in die lijn vind ik ook wel dat boekhandels nodig zijn. Maar die moeten wel hun eigen broek ­ophouden."

"De huur die Evenaar wil betalen is voor de ­Negen Straatjes niet realistisch. Dat is voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Ik zou het anders willen, maar ik kan daar niet voor zorgen en de gemeentepolitiek ook niet. Het kan niet zo zijn dat de stad boekwinkels gaat subsidiëren. Dat is jammer, maar zo zit de wereld in elkaar."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden