Boekhandel Evenaar maakt doorstart in nieuw pand

Reisboekenwinkel Evenaar is verhuisd, van de Oude Spiegelstraat naar de Korsjespoortsteeg. Dinsdag ging de nieuwe vestiging open.

Rick Plantinga
Het nieuwe onderkomen van reisboekwinkel Evenaar biedt meer ruimte dan het oude Beeld Eva Plevier
Het nieuwe onderkomen van reisboekwinkel Evenaar biedt meer ruimte dan het oudeBeeld Eva Plevier

"Nee, dat is iets te hoog. Hang maar iets lager."

Het is een half uur voor de feestelijke opening van de nieuwe winkel van reisboekhandel Evenaar en buiten is klusjesman Fred Toorenburgh (63) nog druk in de weer met het nieuwe uithangbord. Een buurtbewoner loopt langs: "Wat ontzettend leuk, een boekenwinkel in onze straat."

Marre van Dantzig (64) en Maria Bastiaens (65), eigenaren van Evenaar, waren genoodzaakt hun oude pand in de Negen Straatjes te verlaten. Per 1 juli 2018 zou de huurprijs verdubbeld worden naar 5000 euro per maand. Dat konden zij niet betalen.

Per continent gesorteerd
Van de huisbaas kregen zij een verhuisvergoeding en met dat geld maken zij nu een doorstart in een nieuw pand, op de hoek van het Singel en de Korsjespoortsteeg. Ook hier is de huurprijs verhoogd nadat de vorige huurder, een vintagekledingwinkel, was vertrokken. "Maar hij is nog niet zo hoog als in de Negen Straatjes," zegt Van Dantzig.

In het nieuwe pand hebben Van Dantzig en Bastiaens meer ruimte voor de reisboeken. Alle boeken staan nu keurig gesorteerd op continent en op land. Wel vrezen Van Dantzig en Bastiaens dat de aanloop van klanten veel minder zal zijn.

Op de eerste dag blijkt die angst nog niet gerechtvaardigd. "Ik heb nog helemaal geen tijd gehad om de hapjes en de drankjes voor het feestelijke gedeelte van de opening klaar te zetten," zegt Van Dantzig.

Buurtbewoners komen langs om te vertellen dat ze blij zijn dat er eindelijk een winkel met allure is en oude klanten komen om een boek kopen. De collectie van de reisboekhandel is gericht op de doorgewinterde reiziger of cultuurliefhebber.

Van Dantzig: "Toen wij 27 jaar geleden begonnen, was er schuin tegenover ons een winkel die kaarten en gidsen verkocht, wij moesten ons dus onderscheiden."

Eigen reiservaringen
Onderscheiden doen Van Dantzig en Bastiaens zich in hun winkel door het aanbod van stevige reisliteratuur te combineren met boeken over landen geschreven door mensen uit die landen, zoals Rohinton Mistry, die over India schrijft. "Hij is zelf een Indiër, dus hij kan je echt vertellen hoe het land in elkaar zit."

De verhuizing heeft gezorgd voor nieuwe plannen bij de twee eigenaren. Bastiaens: "We willen doorgaan met lezingen geven in de boekhandel. Maar we gaan ook Italiaanse les geven en beginnen met een leesclub. Vier mensen hebben zich al aangemeld."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden