Update

Boekhandel De Slegte keert terug in de stad

Tweedehandsboekhandel De Slegte opent opnieuw een vestiging in Amsterdam. De vijf jaar geleden doorgestarte boekenketen trekt in het pand van muziekwinkel Dirk Witte aan de Vijzelstraat, die eind 2018 na ruim zestig jaar de deuren sloot.

Herman Stil
De voormalige Amsterdamse vestiging van De Slegte in 2008 Beeld Marc Driessen
De voormalige Amsterdamse vestiging van De Slegte in 2008Beeld Marc Driessen

Eigenaar Jan Bernard de Slegte bevestigt de terugkeer van de boekenketen, die in 2013 uit het straatbeeld verdween. "We willen laten zien dat we nog bestaan en niet alleen op internet."

"Ik wilde altijd al weer in Amsterdam zitten," zegt De Slegte, "maar het was heel moeilijk om geschikte, betaalbare ruimte te vinden." Het vertrek van muziekhandel Dirk Witte uit de Vijzelstraat, die het pand wel in eigendom houdt, maakte de weg vrij. "Het wordt weer een aloude De Slegte."

Rigoureus verbouwd
Het dubbele pand, waar de boekhandel meerdere verdiepingen betrekt, wordt rigoureus verbouwd. "We zijn net begonnen," zegt De Slegte, "er moet nog heel veel gebeuren. Ik hoop half april open te gaan, maar het kan ook eind april worden."

De keten zal er een deel van zijn tweedehandsvoorraad en antiquarische collectie, volgens De Slegte zo'n 200.000 items, in Amsterdam onderbrengen. "Daarnaast vullen we dat aan met ramsj."

De Slegte verkocht de boekenketen in 2012 noodgedwongen aan investeerder Procures, die hem samenvoegde met Polare, de reguliere boekhandels uit de voormalige Selexyzstal waaronder Scheltema in Amsterdam en het Rotterdamse Donner.

De Slegte was in financiele problemen gekomen, mede door de hoge huren die de eigenaren van de winkelpanden - moeder en zussen van De Slegte - vroegen.

Polare
Na de overname verdween merknaam De Slegte. Polare bracht de tweedehandsboeken onder op een verdieping van Scheltema aan het Koningsplein. Vanwege langjarige huurcontracten moest Polare in de lege Slegtepanden voor andere huurders zorgen, onder meer in de Kalverstraat.

Mede daardoor, maar vooral omdat de drie bankiers achter Procures geen kaas hadden gegeven van winkelnering ging Polare in 2014 failliet, nadat de boekhandels leverancier Het Centraal Boekenhuis niet meer konden afrekenen.

Oud-eigenaar Jan Bernard de Slegte, die in 1995 mededirecteur van de ramsjketen was geworden en na de dood van zijn vader in 2004 eigenaar, kocht vervolgens de merknaam en acht Belgische winkels - waarvan er nog vier over zijn - uit het faillissement. In 2016 heropende hij in Rotterdam en Leiden Nederlandse vestigingen.

Hij wil de herrijzenis van de keten voorzichtig aanpakken. "Het is een combinatie van een webshop en een paar echte winkels," zegt De Slegte. "We willen laten zien dat we er nog zijn. Misschien komt er nog een zaak bij in Utrecht. Maar we focussen nu eerst op Amsterdam."

Het oude logo van De Slegte Beeld ANP
Het oude logo van De SlegteBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden