Boekhandel beklad om 'elitaire column'

Bij De Nieuwe Boekhandel op de Bos en Lommerweg is vannacht de etalage beklad met de tekst 'Verboden voor armen'. Er ging ook een steen tegen het raam.

Mark Moorman
In de ruit van de boekhandel aan de Bos en Lommerweg zit een barst. Beeld Klaas Fopma/www.klaasfopma.nl
In de ruit van de boekhandel aan de Bos en Lommerweg zit een barst.Beeld Klaas Fopma/www.klaasfopma.nl

De tekst is inmiddels weer verwijderd, de ster in de ruit zit er nog. Bart Leemhuis van De Nieuwe Boekhandel, die deze maand drie jaar bestaat, noemt dat 'niet leuk'. De tekst is vermoedelijk een ­reactie op een ingezonden brief die eigenaar Monique Burger, bekend van het boekhandelarenpanel van De wereld draait door, schreef op de site van Boekblad, vakblad voor het boekenvak.

'Nieuwe' klanten
Zij beschrijft hierin de 'nieuwe' klanten die ze de laatste weken in haar boekhandel ziet met een bonnetje voor het gratis Droomboek, bedoeld als inspiratiebron voor de nieuwe koning. Ze meldt dat ze 'schrikt' van de armoede van veel van deze klanten: 'Ongeschoren, ongewassen, ongekamd, dik, uitgezakt, kreupel, rotte tanden, stinkend, ruw, onbeleefd, nauwelijks pratend.' De omschrijving gaat nog een tijdje door, maar de boodschap kwam over.

Er werd in de reacties onder het stuk fel gereageerd en Boekblad sloot de discussie met de mededeling dat de discussie dreigde te ontsporen door de vele 'persoonlijke aanvallen'.

Waardigheid
Monique Burger is vandaag niet in de zaak en verwijst, via een medewerker, naar haar laatste reactie in Boekblad: 'Ik zie dat mijn ingezonden brief veel reacties heeft opgeroepen. Ik schrik ervan. Natuurlijk vind ik niet dat iedereen die arm is, ongemanierd is, of andersom.' En: 'Ik vind het heel erg dat armoede mensen zo in hun waardigheid kan aantasten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden