Plus

Boekenweek voor jongeren: 'Boeken zijn altijd beter dan de film'

Young adult-schrijfsters Laura Eve en Kass Morgan lieten zich zaterdag in de Tolhuistuin bevragen als onderdeel van Literatour, de Boekenweek voor jongeren. 'De mooie zinnen die Morgan maakt - heel bijzonder.'

Schrijfster Alexandra Penrhyn-Lowe signeert Beeld Mats van Soolingen
Schrijfster Alexandra Penrhyn-Lowe signeertBeeld Mats van Soolingen

Julia Zandvliet zit op de eerste rij en hangt ademloos aan de lippen van Kass Morgan. De concertzaal van de Tolhuistuin zit deze zaterdagochtend vol. Het zijn vooral meisjes die zijn afgekomen op twee young adult-schrijfsters die vertellen over hun werk.

Onder de titel Q and A: Best of Abroad worden Laura Eve en Kass Morgan ondervraagd. De Frans-Engelse Eve, ze debuteerde met De Graces (vergeleken met De Verborgen Geschiedenis van Donna Tartt) , en de Amerikaanse Morgan (32), bekend van De 100-trilogie (waar ook een televisieserie van is gemaakt), zijn twee van de populairste schrijfsters in het young adult-genre. Ze zijn naar Amsterdam gehaald in het kader van Literatour, de Boekenweek voor jongeren die vrijdag van start ging.

In de concertzaal stelt presentator Andrew Makkinga uitdagende vragen waar de schrijfsters op moeten reageren. "Televisieseries zijn beter dan de boeken waarop ze zijn gebaseerd." Eve: "Nee! De boeken zijn altijd beter, omdat je daarin veel meer diepgang vindt, en meer met de personages mee kan leven." "J.K. Rowling is de godmother van alle schrijvers." Morgan: "Nee! Met haar Harry Potterboeken plaveide ze de weg voor schrijvers die kwamen met series als The Hunger Games en Twilight Saga, maar ze staat er niet boven."

Mirjam Mous
Julia, al de hele tijd met een stapel boeken op haar schoot, steekt haar vinger op, maar Makkinga zegt dat de zaal straks vragen mag stellen. En verder gaat het, met bijvoorbeeld de vraag of je als auteur zomaar favoriete personages mag doden (verontwaardiging in de zaal).

Literatour begon vrijdag met een bal, en met een rondje vragen met acht auteurs die deze week door Nederland reizen om op scholen het lezen te bevorderen. Onder hen Özcan Akyol, Mano Bouzamour en Mirjam Mous.

De zogeheten YA-weekender kende zaterdag een vervolg met een aardig programma. Met Nederlandse young adult-schrijvers (bijvoorbeeld Thomas Olde Heuvelt van Hex), Lidewijde Paris, die net het boek Hoe Lees Ik? heeft gepubliceerd, had het in een workshop 'Haal meer uit je boek' over verborgen betekenissen en teksten die op verschillende manieren kunnen worden gelezen. En er werd doorlopend gesigneerd door de aanwezige schrijvers.

Kostschoolverhalen
En het publiek dat op het onderdeel Kostschoolverhalen afkwam, hoorden Judith Eiselin en Jet Steinz aan over hun schrijfproces. Met Nicolien Mizee en Hans van der Beek schreven ze ieder een deel in een serie over personages die in elkaars boeken terugkomen tijdens een jaar op een Engelse kostschool. De boeken verschenen bij uiteverij Brandt.

Uitgever Paul Brandt: "Het young adult-genre is belangrijk om de oversteek naar de volwassen literatuur te maken. Maar de essentie is een goed verhaal vertellen dat de jeugdige lezer meesleept. En in dit genre zijn er heel veel goede verhalenvertellers."

Later zal schrijfster Alexandra Penrhyn-Lowe (bekend van de Sevenster-serie en Het huis Anubis) een drukbezochte workshop 'Fantasy schrijven' geven. Ze zal veel vragen van jonge, beginnende schrijvers beantwoorden en veel tips strooien. Houd het bij jezelf, schrijf vanuit je hart en schrijf vooral door (het hoeft niet meteen mooi). Belengrijkste tip: heb je een goed idee? Vertel het niet door! "En ja, ik wil best naar jullie verhalen kijken, ik geef straks mijn e-mailadres."

Mooie zinnen
Maar we zijn nog in de Tuinzaal, waar het tijd is voor het vragenrondje. Vragen aan de schrijfster over hun grote voorbeelden, maar ook over problemen bij het zelf schrijven van verhalen. Wie zegt dat de jeugd niet meer met literatuur bezig is, komt deze middag bedrogen uit.

En dan mag Julia dan eindelijk een vraag aan Kass Morgan stellen. Wat haar inspireerde bij het schrijven van De 100? (De ongekende mogelijkheden van sciencefiction.) En wat haar favoriete personage is? (Bellamy.) Dan is de Q and A afgelopen en wordt Juila op het podium uitgenodigd om haar boeken door Kass Morgan te laten signeren.

Als ze later met haar moeder de Tuinzaal uit loopt, straalt ze. "Ik ben uit Apeldoorn hierheen gekomen. Ik wist niet goed wat ik kon verwachten maar wilde gewoon heel graag Morgan zien en spreken en zo. Ik zag eerst de serie, die is heel cool, en daarna heb ik de boeken gelezen. De mooie zinnen die ze maakt, dat is gewoon heel bijzonder. Na afloop mocht ik ook privé met haar praten en heeft ze de boeken gesigneerd. Cool was dat."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden