Nieuws

Boekenweek uitgesteld naar zomer, wel een ‘voorwoord’ in maart

Het gerucht deed al de ronde in de boekenbranche, maar dinsdagmiddag werd bevestigd dat de Boekenweek 2021 wordt verplaatst naar de zomer in verband met de coronapandemie. Er komt wel een alternatief, ‘Het voorwoord van de Boekenweek’, van 6 tot en met 14 maart met on- en offline activiteiten.

Marjolijn de Cocq
null Beeld ANP
Beeld ANP

De marketingorganisatie CPNB die de Boekenweek organiseert heeft de knoop doorgehakt. Dat er dit jaar geen Boekenbal zou zijn, was evident. Vorig jaar vond het bal nog net doorgang voor de ingang van de intelligente lockdown en dat lijkt met terugwerkende kracht even opzienbarend als onverstandig. De tachtigste editie gaat niet door, en nu wordt zelfs hele Boekenweek doorgeschoven. Naar de zomer, ervan uitgaande dat boekhandels en bibliotheken dan weer volledig zijn geopend.

“Was een boekenweekthema ooit zo actueel als Tweestrijd,” aldus directeur Eveline Aendekerk van de CPNB. “De Boekenweek is hét jaarlijkse feest in de boekhandel en bibliotheek. Maar wat voor een feest is het als de winkels en bibliotheken nog dicht zijn en we alleen een afhaalloket tot onze beschikking hebben? Er is op dit moment nog teveel onduidelijkheid over de situatie begin maart om vol in te zetten op dit grote jaarlijkse lezersfestijn. We hebben daarom besloten gehoor te geven aan het dringende verzoek van de boekhandels om de Boekenweek pas te vieren wanneer zij open zijn.”

Financiële impuls broodnodig

Aendekerk spreekt van een ‘moeilijke beslissing’, omdat de Boekenweek van groot belang is voor het hele boekenvak – voor schrijvers, uitgevers, bibliotheken en boekhandels. “Zo hebben veel auteurs optredens rond de Boekenweek gepland, geven uitgeverijen nieuwe titels uit, hebben bibliotheken volop programmering en is de financiële impuls voor boekhandels broodnodig.” Daarom is in de originele periode van de Boekenweek als alternatief een programmering die Het voorwoord van de Boekenweek is gedoopt, mét de oproep aan lezers om hun favoriete boekhandel te blijven steunen.

Als aftrap publiceert Trouw op zaterdag 27 februari, het boekenweekgedicht dat in het teken staat van het thema Tweestrijd. Op 5 maart wordt een speciale tv-uitzending uitegzonden vanuit de lege schouwburg in Amsterdam (ITA). In overleg met de Schrijverscentrale wordt bekeken welke optredens (online) doorgaan en welke worden uitgesteld. Het verschijnen van het boekenweekgeschenk Wat wij zagen van Hanna Bervoets en het boekenweekessay De genocidefax van Roxane van Iperen worden in ieder geval naar de zomer doorgeschoven en zijn dan een maand verkrijgbaar in plaats van een week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden