PlusInterview

Boekentrilogie Driehoek, Vierkant en Cirkel: hoe vormen personages worden

Hoe vormen personages kunnen worden: dat laten de Amerikaanse kinderboekenschrijver Mac Barnett en schrijver-illustrator Jon Klassen zien in hun trilogie Driehoek, Vierkant en het net verschenen Cirkel.

Cirkel is de zachtaardige vriendin van Driehoek en Vierkant. Beeld Barnett en Klassen

Vierkant houdt van structuur, Cirkel is zachtaardig, en Driehoek is eigenlijk een beetje een rotzakje. Ze zijn de drie vrienden in de vormen­trilogie van Mac Barnett en Jon Klassen, die samen al twee keer de Amerikaanse Caldecott Medal wonnen voor het mooiste prentenboek van het jaar.

Het zijn prentenboeken over vormen en vriendschap, waarbij de vorm van de hoofdrolspelers ook bepalend is voor hun karakter.

Eigenlijk had Klassen de vormfiguurtjes al ontworpen in 2007, voor een videospel dat er uiteindelijk niet kwam. Vele jaren later kwam hij er bij Barnett op terug en begonnen ze over de karakters van de vormen te praten. Dat duurde maanden, vertellen Barnett en Klassen in The Children’s Book Podcast, pas daarna maakten ze samen het eerste verhaal. “Het klinkt misschien een beetje sneu, maar ze waren voor we de verhalen begonnen te schrijven al een beetje ónze vrienden geworden,” aldus Barnett.

De jerk van de drie

Vierkant, met zijn ogen in het midden, is de rechtlijnige van het stel. Hij houdt van vastigheid en raakt makkelijk van zijn stuk. “Maar als je ogen van dezelfde omvang op een driehoek plaatst,” aldus Klassen, “is daarvoor in het midden niet genoeg ruimte. Dus moeten die ogen onderaan de driehoek. En dan ziet Driehoek er gelijk sneakier uit.”

Driehoek is de jerk van de drie, daarover zijn ze het eens. Driehoek houdt zich niet aan afspraken en regels. In deel 3 draait hij Cirkel, hun zachtaardige, wat aandoenlijk ogende vriendin, een loer als ze aan het spelen zijn bij de waterval.  

Mac Barnett en Jon Klassen: Cirkel, Gottmer, €14,99.Beeld Barnett en Klassen

Driehoek, Vierkant en Cirkel spelen verstoppertje en Cirkel telt tot tien. De regel is: je mag je niet verstoppen achter de waterval. Dat werkt op Driehoek als een magneet, en dus moet Cirkel achter de waterval in het duister naar hem op zoek. De betrapte Driehoek verzint weer een sluw plan om de schuld op een andere vorm af te schuiven.

Het is nooit een overweging geweest. Driehoek tot inkeer te laten komen, aldus Barnett en Klassen. Eens een jerk, altijd een jerk. ­Klassen: “Kinderen zouden zich verraden voelen als we hem ineens een levensveranderd inzicht zouden geven, waardoor hij zich bij de padvinders aansluit. We maken deze boeken niet om kinderen op te voeden, ze zijn niet educatief. Het gaat ons om de vormen en de karakters.”

Barnett: “Niet dat we overigens iets tegen padvinders hebben.” Klassen: “Leve de padvinders. Duizend boeken voor de padvinders.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden