Column

Boekenlijstjes met oog op de toekomst

Ruben Koops Beeld Wesley van Zuthpen
Ruben KoopsBeeld Wesley van Zuthpen

Het reces is geen vakantie, zeggen politici vaak. De acht wethouders lezen zich 's zomers een slag in de rondte, ter ontspanning, maar ook als voorbereiding op de toekomst. De door de krant opgevraagde boekenlijst van het college is dan ook een mooi inkijkje in de uitdagingen die zij op de stad zien afkomen.

Allereerst lijken de wethouders in het meest rechtse college sinds de oorlog zich voor te bereiden op een ruk naar links in 2018. Dat SP-wethouder Laurens Ivens zich verdiept in de beweging Podemos (Frans Bieckmann, Podemos. Nieuwe linkse politiek in Spanje, 2017) mag geen verrassing heten.

Maar dat VVD-wethouder Pieter Litjens absurdistische literatuur over China leest (De sandelhoutstraf, Yan Mo, 2001) en dat financieel wethouder Udo Kock (D66) de gevolgen van economische groei bestudeert (The moral consequenses of economic growth, Benjamin Friedman 2005) geeft aan dat er iets in de lucht hangt in de Stopera.

De leeslijst van locoburgemeester Kajsa Ollongren (D66) is met zes stuks het meest ambitieus en verklapt misschien ook iets over haar persoonlijke toekomst.

Zo zou de biografie over Richard Nixon (One man against the world, Tim Weiner, 2015) een goede voorstudie zijn voor een wethouder die volgens hardnekkige geruchten misschien als minister van Buitenlandse Zaken naar het Witte Huis moet afreizen om daar Donald Trump de hand te schudden. Dat geldt ook voor Litjens, die tijdens zijn vakantie in de VS de biografie over Vladimir Poetin uit wil lezen (De nieuwe tsaar, Steven Lee Meyers, 2015).

Ollongren geniet overigens ook gewoon van fictie. Een spannende thriller (The dry,
Jane Harper 2015) en boeiende literatuur (Old filth, Jane Gardam, 2016), waarin een succesvolle wereldburger terugblikt op de keuzes die hij in zijn carrière heeft gemaakt...

In de Schoorlse duinen trekt SP-wethouder Arjan Vliegent­hart zich met zijn vrouw, haar moeder en de kinderen terug met een klassieker (Reis naar het einde van de nacht, Louis-Ferdinand Céline, 1932). 'Goed beschouwd is de dood zo'n beetje hetzelfde als een huwelijk' is een bekende zin uit dit boek.

Fijne vakantie, wethouder.

Zoals het de wethouder Onderwijs en Jeugdzaken betaamt leest Simone Kukenheim (D66) vooral haar kinderen voor (De kleine kapitein, Paul Biegel, 1970). Voor haarzelf ligt een typische moeder-zoonroman klaar (The nix, Nathan Hill, 2016).

Ook VVD-wethouder Eric van der Burg (grondzaken) blijft dicht bij huis. Literair gezien dan, want tijdens een reis door Canada verdiept hij zich in de geschiedenis van dé Amsterdamse patriciërs­familie (De levens van Jan Six, Geert Mak, 2017). Wethouder Abdeluheb Choho (D66) wil na Amsterdam nu de stad New York doorgronden (Nieuw Amsterdam, Russel Shorto, 2015).

Maar wie echt een kijkje wil in het denken van ons stadsbestuur, doet er goed aan hun collectieve bestsellerkeuze (Homo Deus, Yval Noah Harari, 2017) te lezen. Liefst vijf van de acht wethouders hebben dit boek op het lijstje staan. Dat is niet toevallig, want het voltallige stadsbestuur kreeg een exemplaar cadeau van de gemeentelijk chief technology officer Ger Baron.

Het boek schetst een toekomst waarin een einde komt aan het humanisme als dominante cultuurstroming, ten faveure van robots en algoritmen. Een hard gelag voor de thuisstad van humanistisch aartsvader Spinoza. Maar het is geruststellend dat onze bestuurders het probleem in elk geval zien aankomen.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? r.koops@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden