Boekenbal volgend jaar niet in Stadsschouwburg

Wie op 24 maart 2017 - de avond van het Boekenbal - illegaal de Stadsschouwburg in probeert te glippen, wordt getrakteerd op een première van De Nationale Opera.

Priscilla Tienkamp
Schrijver van het boekenweekgeschenk Kees van Kooten samen met zijn echtgenote Barbara tijdens het Bal van 2013 Beeld anp
Schrijver van het boekenweekgeschenk Kees van Kooten samen met zijn echtgenote Barbara tijdens het Bal van 2013Beeld anp

De organisator van het bal, de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), blijkt de schouwburg komend jaar niet te hebben geboekt.

Een blik op de volle agenda van de Stadsschouwburg verraadt dat er op de komende editie van het Boekenbal geen gewurm in de gangen, gedans in de Grote Zaal en geflikflooi op de balkons van de schouwburg zal plaatsvinden. Wat er dan wel gaat gebeuren, is ook na een belletje met de CPNB volstrekt niet helder. "Wij zijn gek op rookgordijnen", zegt persvoorlichter Peter Rosendaal.

"We willen volgend jaar een keer iets anders doen, in verband met het Boekenweekthema Verboden vruchten", verklaart Rosendaal verder.

Navraag bij de Stadsschouwburg levert toch een iets ander beeld op. "De Boekenbal-organisatie besloot de datum van het Boekenbal te wijzigen, niet beseffende dat wij op dat moment al programmering hadden. Waardoor het dus niet meer bij ons kon. Nu zijn ze op zoek naar een alternatieve locatie," aldus een van de woordvoerders.

Geweigerden
Geruchten dat dat het bal zich verplaatst naar Paradiso, uitgerekend de plek waar sinds 2002 op dezelfde avond als het Boekenbal het Bal der Geweigerden wordt georganiseerd, is volgens Rosendaal nergens op gebaseerd. "Wij hebben nog niets geboekt."

De organisatie van het Bal der Geweigerden kan dus nog bellen met Paradiso. Hoewel: "Er is wel een optie voor het Boekenbal," aldus de programmeringsafdeling van het poppodium. "Maar er is nog niets zeker hoor."

De locatie is dus niet bekend, ook of het Amsterdam wordt is onduidelijk, en na het gesprek met Rosendaal rijzen zelfs twijfels of er überhaupt een Boekenbal gehouden wordt. "Misschien is het dit jaar wel een ballet. Ik strijd er al jaren voor om een ballet op het boekenbal te krijgen. Verder kan ik er niets over zeggen."

Carré

Het zou niet de eerste keer zijn dat het bal niet in de schouwburg gehouden wordt. Het eerste Boekenbal, in 1947, vond plaats in het Concertgebouw. Ook het Stedelijk Museum, de RAI en Hotel Krasnapolsky werden in eerdere edities aangedaan. De laatste keer dat het bal niet in de Stadsschouwburg werd gehouden, was in 2000: toen werd Carré afgehuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden