Boeken: Aravind Adiga - De witte tijger

Toen juryvoorzitter Michael Portillo vorige maand de shortlist voor de Man Booker Prize 2008 bekendmaakte, stortten de Britse kranten zich en masse op dat ene boek dat het lijstje níét had gehaald: The enchantress of Florence van Salman Rushdie. De man die eerder dit jaar, bij de festiviteiten rond het veertigjarige bestaan van de literaire onderscheiding, nog de publieksprijs 'Best of Booker' had gewonnen met zijn Midnight's children (1981). 'Salman Rushdie snubbed by Booker Prize judges,' kopte The Times met ontzetting een betere zaak waardig. The Guardian: 'Booker judges give 'patchy' Rushdie the thumbs down.'
Altijd leuk natuurlijk, zo'n storm in een kopje theewater. Maar de ophef benam wel het zicht op een mogelijke winnaar. De zes genomineerden boeken waren volgens Portillo allemaal 'erg leesbaar' en 'page-turning', maar het triomfantelijkst klonk toch dat ene zinnetje: 'We have brought you fun.'
Als u dit leest, is de winnaar inmiddels bekend. Als lol inderdaad het bekroningstrefwoord was, waren er dit jaar maar twee serieuze kandidaten: de debutanten Steve Toltz (1972) en Aravind Adiga (1974).

Toltz' zevenhonderd pagina's dikke A fraction of the whole is het boek waar je dit jaar waarschijnlijk het vaakst hardop om zult lachen. Een familie-epos met de onvoorspelbare plotwendingen van John Irving en de oneliners van Groucho Marx, waarin twee criminelen de hoofdrol spelen: Martin Dean, de filosofische kluizenaar en meest gehate man van Australië, en diens broer Terry, die een held wordt door het vermoorden van corrupte sporters.

Maar ik had mijn geld gezet op Adiga's De witte tijger. Al was het maar omdat zijn verhaal speelt in zijn geboorteland India (exotische streken doen het de laatste jaren goed bij de Booker), en omdat hij op een aanstekelijke manier bewijst dat bij zo'n verhaal niet altíjd stoffige sari's en overpoëtisch bloemenprachtproza hoeven te komen kijken.

Verteller is Balram Halwai, inwoner van 'het wereldcentrum van technologie en outsourcing' Bangalore, die zich in zeven lange, nachtelijke brieven richt tot Wen Jiabao, de premier van China. Die staat namelijk op het punt naar zijn stad te komen, om het geheim achter de wonderbaarlijke economische groei van 'het nieuwe India' te horen. Uit de mond van succesvolle ondernemers liefst, want die heeft de volksrepubliek zelf natuurlijk niet. 'En,' schrijft Halwai, 'ons land heeft dan wel geen drinkwater, elektriciteit, riolering, openbaar vervoer, besef van hygiëne, discipline, beleefdheid of stiptheid - maar ondernemers hebben we wel.'

Hijzelf bijvoorbeeld.

Wat volgt is het relaas van zijn persoonlijke weg naar de top, die bezaaid ligt met hilarische observaties, kleine en grote tragedies en meer dan een paar duistere geheimen (waaronder één lijk). Je leest hoe hij opgroeide in het straatarme plattelandsdorpje Laxmangarh, als zoon van een riksjarijder onder de schaduw van de meedogenloze landheren van de streek - bijnamen de Buffel, de Ooievaar, de Raaf en het Everzwijn. Hoe hij in Delhi als chauffeur en veredeld huisslaafje van een rijke zakenman en diens verveelde, verwesterde zoon kennismaakte met de kansen die het kapitalisme biedt, als je maar opportunistisch genoeg bent. En hoe hij uiteindelijk aan de zak geld kwam die zijn startkapitaal werd.

Een boek voor romantische zielen is het niet. Maar Adiga, die geboren werd in Madras, studeerde in Sydney en New York en als journalist voor The Financial Times en Time Magazine werkt, fileert wel met een grimmig soort ironie de staat van zijn vaderland. Waar de zogenaamde democratie nog van corruptie aan elkaar hangt. Waar modern ondernemerschap gewelddadig botst op de koloniale resten van de klassenmaatschappij en de traditie van het kastenstelsel. En waar achter de façade van economische groei mensen nog steeds vechten om te overleven.

De witte tijger is pijnlijk, geestig en kwaad. Een absoluut prijsboek. (DIRK-JAN ARENSMAN)

Aravind Adiga - De witte tijger
Vertaald door Arjaan van Nimwegen, De Bezige Bij, 18,90 euro


www.themanbookerprize.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden