Boek over Cruijff moet inlegvel met rectificatie krijgen

Auke Kok.Beeld ANP

Auke Kok, schrijver van Johan Cruijff, de biografie, moet rechtzetten dat Cruijff een miljoen euro per jaar kreeg van de Johan Cruyff Foundation voor het gebruik van zijn naam en beeld. Dat oordeelde de rechter vrijdag.

De beschuldiging van Kok is ‘evident onrechtmatig’. Ook heeft hij niet gehandeld volgens goede journalistieke beginselen. Zo had Kok de Cruyff Foundation om wederhoor moeten vragen. De beschuldiging dat Cruijff zich goed liet betalen voor het ogenschijnlijk belangeloos inzamelen van geld voor gehandicapten is schadelijk voor de Foundation, aldus de rechter.

Kok, die meer dan drie jaar aan de biografie heeft gewerkt, werd tijdens het kort geding aan het wankelen gebracht door de scherpe vragen van rechter Floris ­Bakels. Kok zei dat hij was gaan twijfelen aan zijn tekst.

Te goeder trouw

De Cruyff Foundation had het kort geding aangespannen om het boek vanwege de onware bewering uit de handel te laten nemen. Daarin ging de rechter niet mee. Kok en ­Amstel Uitgevers moeten rectificeren, onder meer door een inlegvel in het boek. In een herdruk en de e-readeruitgave moet de passage worden geschrapt. Er zijn al 65.000 exemplaren gedrukt.

Kok zei dat hij te goeder trouw had gehandeld en stelde dat zijn passage over de Foundation in de lijn lag van hoe Cruijff zijn hele leven heeft gehandeld: met oog voor misstanden en minderbedeelden, zonder zijn eigen belang daarbij over het hoofd te zien.

Kok kon de beschuldiging aan de overleden Cruijff niet anders onderbouwen dan een verwijzing naar vier anonieme bronnen. Hij opperde dat de betaling aan Cruijff via de Natio­nale Postcode Loterij liep, die sinds 2010 al 16 miljoen euro heeft over­gemaakt aan de Cruyff Foundation.

Een ingewijde laat Het Parool weten dat Cruijff zelf een contract had met de loterij, waarin stond dat hij werd beloond voor het vergroten van de naamsbekendheid van zijn Foun­dation. De Nationale Postcode Loterij laat weten hier geen uitspraken over te doen.

Na de juridische nederlaag vertrok Kok naar Eetcafé de Avonden op de Middenweg, voor de presentatie van zijn boek. Met enkele kwinkslagen verwees hij naar de rechtszaak. Eerder had ook rechter Bakels had nog een kwinkslag in petto, al zat er een serieuze ondertoon in. Hij adviseerde Kok z’n teksten voor publicatie door een jurist te laten lezen.

Waar draaide het kort geding om? 

Het staat er bijna tussen neus en ­lippen door, op bladzijde 619 van de biografie van Auke Kok over Johan Cruijff. ‘Voor het gebruik van zijn naam en beeld ontving hij jaarlijks een miljoen euro van de Foundation.’

Een explosieve mededeling die suggereert dat er fraude plaatsvond bij de Johan Cruyff Foundation, want in de jaarrekeningen staat hierover niets. Daarin staat steeds dat de miljoenen die binnenkomen voor het overgrote deel naar goede doelen gaan.

Zo kwam in 2014 5,3 miljoen euro binnen, waarvan 4,7 miljoen werd uitgegeven aan liefdadigheidsprojecten. Een dikke 4 ton hield verband met het werven van gelden, een kleine ton was voor beheer en administratie en de resterende 155.000 euro belandde in een spaarpotje.

De beschuldiging van een heimelijke geldstroom naar de privérekening van Cruijff raakte de foundation in het hart. Des te opmerkelijker dat Kok woensdag bij De Wereld Draait Door vertelde dat hij de beschuldiging niet vooraf had voorgelegd. Dat vond hij niet nodig, omdat hij drie goede bronnen had en de foundation medewerking aan de biografie had geweigerd.

De voornaamste geldschieter van de Cruyff Foundation is de Nationale Postcode Loterij, die sinds 2010 meer dan 16 miljoen euro overgemaakte. Een ingewijde vertelde Het Parool dat Cruijff daarnaast zelf een contract had met de Postcode Loterij waarin hij werd beloond voor het vergroten van de naamsbekendheid van de Foundation. Een woordvoerder van de Postcode Loterij wilde niet ingaan op vragen hierover en verwees naar de reactie van de Cruyff Foundation over de strikte scheiding tussen de financiën van de organisatie en de privé activiteiten van Cruijff.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden