Boeing 747-400 van KLM vliegt uit

Vandaag is de laatste vlucht van de Atlanta, een KLM Boeing 747-400. Voor vliegtuigliefhebber Lieneke Koornstra (62) een droevig moment.

Anouk Vleugels
'Voor mij is het een emotioneel moment' Beeld anp
'Voor mij is het een emotioneel moment'Beeld anp

Waarom wil KLM van dit vliegtuig af?
"Daar zijn verschillende redenen voor. De nieuwe generatie vliegtuigen is milieuvriendelijker, verbruikt minder brandstof en stoot minder geluid uit. Vandaar dat KLM bezig is met de uitfasering van de Boeings 747-400. In 2020 zal de laatste passagiersuitvoering van de 747 haar thuishaven voorgoed verlaten."

Waar gaan ze naartoe?
"Sommige gaan naar het Spaanse Teruel, andere machines eindigen in de Amerikaanse woestijn. Daar worden ze ontmanteld. Dat wil zeggen: gebruikt voor onderdelen en daarna gesloopt. Sommigen zeggen ook wel dat ze met pensioen gaan. Maar daar versta ik iets anders onder: een plekje krijgen in een museum."

U neemt vandaag afscheid, samen met andere liefhebbers. Hoe gaat dat, zo'n vliegtuiguitvaart?
"We komen bij elkaar op Schiphol om foto's te maken, de machine uit te zwaaien en daarna praten we nog wat na. Voor mij is het een emotioneel moment. Je weet dat je zo'n toestel nooit meer terugziet, het is het einde van een tijdperk. Ik loop al wat langer mee en heb eerder de propellervliegtuigen zien verdwijnen. Nu zijn de drie- en viermotorige jets aan de beurt. De vliegtuigkerkhoven staan er vol mee."

Bent u bij elk afscheid?
"Als het kan wel. Bij het vertrek van de vorige jumbo was ik bij de landing op Mojave. Majestueus, zoals alleen een Boeing 747 dat kan, streek zij daar neer. Het personeel dat de motoren moest laten zakken, begon meteen met de ontmanteling. De kappen van de motoren gingen open, met zes man sterk ging het ertegenaan. Dat liet me niet onberoerd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden