Boefjes worden boef na cursus

AMSTERDAM - Probleemjongeren worden eerder slechter dan beter van programma's om hen op het rechte pad te krijgen.Driekwart van de jongeren die na een strafbaar feit zo'n programma hadden gevolgd, komt weer, en vaker, in aanraking met politie of justitie.

Daarnaast glijdt een kwart van de jongeren af die eigenlijk alleen aan die programma's deelnamen voor overtredingen als spijbelen. Zij komen daarna voor het eerst in aanraking met justitie.

Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de gemeente, naar zeven Amsterdamse jeugdopvoedingsprogramma's.

Jongeren begaan volgens dit rapport na deelname aan correctieprogramma's gemiddeld meer misdrijven dan ervoor. Bij één onderzochte groep steeg het gemiddeld aantal delicten per jaar van 1,3 naar 1,9. Bij een andere groep ging het van 1,2 naar 1,6.

Het gaat om de opvoedingsprogramma's Nieuwe Perspectieven, Nieuwe Perspectieven Preventief, En Nu Iets Positiefs, De Uitdaging, Resocialisatie & Begeleiding, Nazorg Harde Kernjeugd en Jeugdreclassering.

Hoe dit kan gebeuren, is vooralsnog onduidelijk: het betrokken onderzoeksbureau heeft alleen cijfers verzameld en niet gezocht naar verklaringen.

Vermoedelijk liggen de recidivecijfers nog hoger. Twee programma's (En Nu Iets Positiefs en Resocialisatie & Begeleiding) hebben, bewust of onbewust, veel verschrijvingen in de namen gemaakt. Daardoor zijn deze personen niet terug te vinden in de justitiële administratie en is recidive niet aan te tonen. Het functioneren van deze organisaties lijkt zo wellicht te rooskleurig.

Burgemeester Job Cohen noemt de uitkomsten teleurstellend. Tegelijk meent hij dat niet is aangetoond dat deelnemers dóór de programma's verder afglijden. ''Je weet immers niet hoe zij zich zouden hebben gedragen als zij niet hadden deelgenomen.''

Cohen wil dat deelname aan deze programma's minder vrijblijvend wordt. Nu gebeurt er niets wanneer deelnemers voortijdig afhaken. Als het aan de burgemeester ligt, worden de programma's gekoppeld aan justitie: haakt iemand af, dan volgt 'gewone' straf.

Ook wil hij dat veel eerder wordt ingegrepen: ''Hoe eerder je die jongeren aanpakt, hoe beter het is. Het gebeurt nu nog te vaak dat jongeren maanden moeten wachten op deelname. Omdat er geen plek is, of omdat niet duidelijk is wie erover gaat. Dat moet echt veel beter.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden