Column

Boef is een kunstenaar. Kunstenaars mogen alles zeggen

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Potverdriedubbeltjes nog aan toe zeg, die mijnheer Rapper Boef!

Netjes is het allemaal niet, wat mijnheer heeft gezegd en gedaan. Volgens zijn bekrompen denkraam waarachter hij zich vermoedelijk stiekem staat af te rappen, zijn vrouwen 'hoeren'.

Maar nu raak ik toch ook weer weeïg van de goedkope poppenstrontmoraal die over onze Boevenkop wordt uitgestrooid. "We gaan hem niet meer draaien. Op onze zender zal Boef niet meer te horen zijn."

We vernietigen zijn kunst, omdat hij niet juist denkt. Men durft de strijd niet met hem aan en probeert hem op een of andere manier kapot te maken.

Ik ken dat. Je schrijft een satirisch stuk en men roept op tot een advertentieboycot of men stuurt een brief naar je hoofdredacteur met het verzoek je te ontslaan.

(Ik snap de mensen nooit die hun abonnement op de krant opzeggen vanwege de opvatting van één columnist, terwijl er nog vele andere, misschien wel betere columnisten bij die krant zitten. Een grote groep straffen om zo controle over het individu te houden, zit diep in het piëtistische gemoed.)

Wat Boefje heeft gezegd, wordt volgens mij door duizenden en duizenden jongeren in ons land gedebiteerd.

Zo worden ze namelijk opgevoed en ze horen die teksten in de muziek die ze prachtig vinden. Zo bijzonder is het niet.

Dat Boefje en zijn maatjes zo denken, weet ik bijvoorbeeld al jaren en jaren, terwijl ik nog nooit een rapnummer in zijn geheel heb gehoord.

Dat ik weet dat Boefje zo denkt, heb ik uit andere bronnen dan zijn muziek gehaald. Zo hoort het. We moeten van alles kennisnemen en vervolgens argumenten verzinnen om hem te bestrijden.

Daarom is het een slecht idee om Boefje niet meer te draaien. Daarom is het altijd een weinig verstandig idee om op te roepen tot advertentieboycots of ontslagen te eisen.

Dat is het protest van de bangerik die de discussie niet aandurft.

Rapper Boef is een kunstenaar. Kunstenaars moeten in vrijheid kunnen werken en mogen alles zeggen wat ze willen. Zelfs dat vrouwen hoeren zijn.

Misschien had Vincent van Gogh eveneens abjecte ideeën over vrouwen en was Rembrandt een groot voorstander van de slavernij. Roepen we dan op het Van Gogh Museum te sluiten en de Nachtwacht uit het Rijks te slopen?

Ik denk trouwens dat er lieden zijn die dit maar al te graag willen.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Lees ook: Corendon zegt samenwerking met Boef op

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden