Boedel Kooistra in trek

Sjoerd Kooistra. Foto Evert Elzinga Beeld
Sjoerd Kooistra. Foto Evert Elzinga

AMSTERDAM - Bij de curator van Plassania BV, het failliete horecaconcern van wijlen Sjoerd Kooistra, hebben zich ongeveer tien vastgoed- en horecaondernemers gemeld die een bod willen uitbrengen op de gehele boedel.

Curator Seerp Gratama van het Amsterdamse advocatenkantoor Certa Legal heeft daarnaast contact met 'enkele tientallen' belangstellenden voor één of meer horecazaken. Gratama, die zich fulltime op het faillissement heeft gestort en die wordt bijgestaan door zes collega's, staat naar eigen zeggen voor 'een omvangrijke en complexe klus'. Hij verwacht over niet al te lange tijd tot zaken te komen en denkt dat verkoop in delen het meest voor de hand ligt, omdat de opbrengst dan hoger zal zijn.

Maar de factor tijd speelt ook een rol, omdat tussen allerlei partijen betalingsachterstanden beginnen op te lopen, cafés leegstaan en schuldeisers ook vaart willen maken. Gratama hoopt de verkoop van activa voor het einde van het jaar geregeld te hebben. Hij wil voor 6 januari een tweede officieel rapport uitbrengen.

Het bedrijf van Kooistra, die zich eind juni van het leven beroofde, is een kerstboom aan bv's. ''De verwevenheid met allerlei vennootschappen is groter dan gemiddeld,'' zegt Gratama. ''Daar kunnen goede redenen voor bestaan, maar de veelheid aan rechtspersonen is wel een punt van onderzoek.''

Zijn eerste zorg is nu geld binnen brengen, door voortzetting van activiteiten - van de 72 cafés in het concern is nog altijd een handvol gesloten - en door verkoop van panden en exploitaties. Plassania heeft het onroerende goed van 36 horecaon- dernemingen in bezit; van de rest is de exploitatie verhuurd aan brouwers of pachters. Daarvan wordt de waarde bepaald door goodwill en inventaris.

In de periode voor de zelfmoord van Kooistra zijn nog allerlei transacties verricht, zoals de overdracht door Kooistra van paviljoen Kaap Hoorn in Haren aan zijn echtgenoot Dick Loorbach. Ook heeft Loorbach kort voor Kooistra's dood een hypotheekrecht van vier miljoen euro gekregen op het motorjacht Three Sisters. De rechtsgeldigheid van deze miljoenentransacties wordt nog onderzocht.

De curator wil in elk geval het schip verkopen. Loorbach, die heeft verklaard nu geheel berooid te zijn, heeft wel de nalatenschap van Kooistra privé aanvaard, 'onder voorwaarde van boedelbeschrijving', zoals dat officieel heet. Hij aanvaardt die nalatenschap alleen als iets overblijft. Die kans is nihil. In die nalatenschap van Kooistra privé bevindt zich een schuld van circa 25 miljoen euro aan Plassania, geld dat de horecatycoon de laatste drie jaar aan de onderneming heeft onttrokken. ''We zullen proberen dat geld terug te halen,'' zegt Gratama.

Hij heeft 'met verbazing' kennis- genomen van het verhaal van Kooistra's advocaat, Oscar Hammerstein, dat een mysterieuze Portugese minnaar dan wel afperser van Kooistra ermee vandoor is gegaan. De curator gaat ervan uit dat Hammerstein zal meewerken aan het vaststellen van de identiteit van deze persoon, omdat de schuldeisers door het verdwijnen van het geld zijn benadeeld. Of meer geld is 'verdwenen', laat de curator door finan- ciële specialisten onderzoeken.

De belangrijkste schuldeisers in dit faillissement zijn de Friesch-Groningse Hypotheekbank, met 36 miljoen euro, brouwer Inbev, met dertig miljoen euro, en Heineken, met voorlopig 36 miljoen euro. De vordering van Heineken op Plassania zal nog oplopen; het bedrijf heeft eerder een reservering gedaan van zeventig miljoen euro, het totaal aan openstaande rekeningen en borgstellingen.

De brouwers hebben in dit faillissement soms conflicterende belangen, omdat ze vaak zowel huurder, leverancier, schuldeiser als hypotheeknemer zijn. De schulden van Plassania heeft Gratama voorlopig vastgesteld op 150 miljoen euro. Voor drie dochters van Plassania Beheer BV is inmiddels ook faillissement aangevraagd: Horeko BV, Spui Beheer Amsterdam BV en Jane Mercedes Denise BV. (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden