‘Boe!’ voor Geert Wilders op Lowlands

‘Hij heeft een coupe soleil, maar houdt niet van mooi weer spelen. Hij heeft een zachte ‘g’ maar harde standpunten, dames en heren: Geert Wilders.’ Het publiek op festival Lowlands: ‘Boe!’...

Festival Lowlands, dat dit weekeinde in Biddinghuizen wordt gehouden, bestaat voor een belangrijk deel uit muziek, theater en film, maar er is ook ruimte voor lezingen en voor politiek debat, onder de noemer 'CoolPolitics'.

Nederlands blondste eenmansfractie die zelfs op een zinderende Lowlandsdag een jasje dasje standpunt huldigt, krijgt een mager welkom in de Lima tent op het festivalterrein.Terwijl de andere deelnemers van CoolPolitics met welwillend applaus (ID&T baas Duncan Stutterheim en zangeres Ellen ten Damme) en stevig gejuich (Groen Links politica Femke Halsema) werden onthaald.

Vandaag gaat het op CoolPolitics, het jaarlijkse politieke debat in popsetting, over idealisme. Of zoals presentator/stand up comedian Jan Jaap van der Wal het typeert: ‘Doen we goed, zijn we goed en hoe kan het beter?’ Vorig jaar konden bezoekers van Lowlands zich ook in politiek verdiepen aan de hand van een lezing van Ruud Lubbers, die in een zaterdagmiddag zijn imago van billenknijper wist om te vormen tot dat van een wereldverbeteraar. Dit jaar heeft de organisatie voor CoolPolitics een spannende combi van deelnemers uitgenodigd.

De deelnemers hebben wijd uiteenlopende opvatting hoe idealen eruit horen te zien. Wilders meent uit idealisme jongeren te moeten ‘sturen’. ‘Want als mensen ontsporen en op straat anderen voor vuile jood uitschelden moet je ze keihard aanpakken en van straat halen.’ Hevige verontwaardiging. Iemand roept ergens ‘Bullshit!’

Stutterheim, die een arm gezin in India heeft geadopteerd, vraagt zich af hoe Wilders hem in zijn wilde jaren als Ajax supporter dan gestuurd zou hebben. ‘Zou je me dan in een kamp douwen of zo?’

En Halsema wordt er ‘hondsmoe’van dat elke keer dat politici het over jongeren hebben het automatisch over probleem jongeren gaat. En daarbij ‘jongeren met je niet sturen, die moeten je léren sturen.’ Gejuich voor Halsema.

Hoe denkt zij dan haar idealen te verwezenlijken, vraagt Van der Wal? ‘Simpel, stem op ons.’ Als van der Wal een zeker machtsgeilheid bespeurt die in strijd is met idealisme verduidelijkt de politica in zomerjurkje dat een zeker macht altijd nodig is om idealen te verwezenlijken. ‘Maar dat is heel iets anders dan met Balkenende in zee gaan.’

Dat is het sein voor Halsema en Wilders om een duel langs partijpolitieke lijnen uit te vechten. Waarbij Stutterheim zo nu en dan wat munitie levert en een verwarde Ten Damme aan de zijlijn droomt over wereldvrede.

Tuurlijk, iedereen wil de armen mensen in de Derde Wereld helpen maar waar Halsema met ontwikkelingshulp een stevige rol voor de overheid ziet, gruwt Wilders daarvan en vertrouwt op de naastenliefde van de burger om de wereld mooier te maken. De overheid moet zich terugtrekken. Maar dat betekent dus ook het opheffen van handelsembargo’s voor Derde Wereldlanden en geen subsidie meer voor Europese landbouw.

Wilders die iets te zacht in de microfoon praat, wordt vanuit de zaal aangespoord met een herhaald ‘harder’. Van der Wal: Het publiek wil dat u hardere standpunten inneemt. Hilariteit in de tent. Maar de politicus scoort een dik punt als bekent dat hij het niet kan verkroppen dat Europese politici uit angst stemmen te verliezen boeren geld blijven geven.

Halsema: ‘Dit is gewoon een anti-belastingverhaal.’ Wilders: ‘Femke zegt er niet bij dat zij wil dat van elke euro 80 cent naar de belasting gaat.’ Halsema: ‘Rechtse flauwekul.’ En mag ze even kwijt dat het ook een ideaal van haar is dat Rita Verdonk niet minister van integratie wordt.

Het laatste woord is aan Ten Damme die op haar manier iets aan een mooiere wereld doet.Als inzending voor het Duitse songfestival zong ze het liedje Platgefickt. Je zou het niet zeggen maar wel mooi een protestsong. Als afsluiting zingt ze een paar regels en terwijl ze de knie van Wilders streelt, zingt ze over neuken voor wereldvrede. Ook een vorm van idealisme.

Tijdens het festival Lowlands in Biddinghuizen, met muziek, film en theater, werd zaterdag ook een politiek debat gehouden. Aan CoolPolitics deden Femke Halsema, Ellen ten Damme en Geert Wilders mee (vlnr). (ANP) Beeld ANP
Tijdens het festival Lowlands in Biddinghuizen, met muziek, film en theater, werd zaterdag ook een politiek debat gehouden. Aan CoolPolitics deden Femke Halsema, Ellen ten Damme en Geert Wilders mee (vlnr). (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden