Update

'Bodyscan zorgt voor valse veiligheid'

Een commerciële bodyscan geeft een schijnzekerheid of het zorgt voor gezondheidsverlies. Dat vinden radiotherapeut-oncoloog Lukas Stalpers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en psycholoog Frits van Dam.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) overweegt om bodyscans ook in Nederland toe te laten, momenteel zijn die verboden. 'We raden het haar ten zeerste af', aldus Stalpers in een opinieartikel in vakblad Medisch Contact.

Een bodyscan is een medische scan waarbij mensen kunnen laten onderzoeken of ze nog gezond zijn of mogelijk iets onder de leden hebben. 'De scans leveren geen gezondheidswinst op die opweegt tegen de risico's door overdiagnose, overbehandeling en gemiste diagnoses.' De kans is volgens Van Dam erg groot dat mogelijke kwalen niet gevonden worden in de scan en dat mensen daardoor ten onrechte een gevoel van veiligheid krijgen. 'Of er wordt wel iets gevonden, wat relatief onschuldig is, en daar worden mensen dan onnodig ongerust door gemaakt.'

In Duitsland worden dergelijke scans wel uitgevoerd. Volgens Van Dam kost het maken van zo'n scan tussen de 1200 en 1500 euro. Reden voor hem en Stalpers om het opinieartikel te schrijven, was een uitspraak van de Reclame Code Commissie vorig jaar. Het bedrijf Prescan uit Hengelo adverteerde met 'preventieve' onderzoeken en meldde dat bij dit onderzoek in een op de 50 gevallen tumoren werden ontdekt. De Vereniging tegen de Kwakzalverij, waarbij zowel Stalpers als Van Dam aangesloten zijn, ageerde tegen deze advertentie en kregen gelijk. De commissie typeerde de advertentie als 'misleidend en oneerlijk'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden