Plus

Bodkin Ras

Bodkin Ras, het speelfilmdebuut van Amsterdammer Kaweh Modiri, schakelt voortdurend tussen twee tegenpolen. Het resultaat is een pure film waarin de meeste dorpsbewoners zichzelf spelen.

Jan Pieter Ekker
De beslommeringen van Bodkin worden doorsneden met straatinterviews Beeld Bodkin Ras
De beslommeringen van Bodkin worden doorsneden met straatinterviewsBeeld Bodkin Ras

In de openingsscène van Bodkin Ras arriveert de gelijknamige titelheld, een norse, zwijgzame, Nederlands sprekende jongeman met - zoals dat tegenwoordig heet - een licht getinte huid, diep verstopt onder zijn hoody, in Forres, een gat in het noorden van Schotland waar de tijd heeft stilgestaan - er staat zelfs nog een munttelefoon.

Hij vindt er een baantje, daarna een ander baantje, en loopt er Lily tegen het lijf, een jonge vrouw die haar hele leven al probeert weg te komen uit het dorp, waar de mensen weinig anders doen dan op straat, thuis op de bank of in het café hangen.

Bodkin Ras is het op eigen ervaringen gebaseerde speelfilmdebuut van de Amsterdamse kunstenaar Kaweh Modiri, die op zijn vijfde, na tal van omzwervingen, vanuit Iran in Amersfoort terechtkwam. In 2010 studeerde hij af aan de Rietveld Academie, richting Beeld en Taal, met het schrandere filmpje Mijn inbreker en ik, waarin hij de dief van zijn computer begint te stalken.

Middelmatige stad
In 2012 publiceerde hij zijn eerste, autobiografische roman, Meneer Sadek en de anderen, waarin de jonge hoofdpersoon vanuit Teheran in Amersfoort belandt, 'de meest middelmatige stad van Nederland'.

In Bodkin Ras heeft Modiri het kleine, al vaker verfilmde basisgegeven op een handige manier opgerekt tot minimale speelfilmlengte: een uur en een kwartier. De beslommeringen van Bodkin worden doorsneden met straatinterviews, waarin de dorpsbewoners op hem en het leven in hun dorp reflecteren - in sappig Schots accent.

Het zijn de echte bewoners van Forres, die min of meer zichzelf spelen, zo valt op te maken uit de aftiteling (de enige acteur is Modiri's vriend Sohrab Bayat, met wie hij in 1988 in Nederland arriveerde, en die tevens coproducent is van Bodkin Ras).

Op het afgelopen Rotterdamse filmfestival werd Bodkin Ras onderscheiden met de Fipresci-prijs van de internationale filmcritici. Het is terechte lof voor een sfeerrijk kleinood, dat slim schakelt tussen lichtvoetig en duister en tussen speelfilm en documentaire.

Bodkin Ras

Regie Kaweh Modiri
Met Sohrab Bayat, Lily Szramko, Eddie Paton
Te zien in Kriterion, Eye, Ketelhuis

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden