Bod enige uitweg voor Ajax

AMSTERDAM - Er is maar één manier waarop Ajax van de beurs kan gaan: een bod op alle uitstaande aandelen. Er zijn geen andere mogelijkheden, zoals de commissie-Coronel zondag in haar rapport over de toekomst van de club opperde.Dat zegt NYSE Euronext, de eigenaar van de Amsterdamse effectenbeurs.

Ajax zal volgens een woordvoerder van het beursbedrijf een bod moeten doen op alle bijna vijf miljoen uitstaande aandelen. Andere mogelijkheden, zoals een beëindiging van de notering in overleg met de aandeelhouders, zijn volgens de beursregels niet toegestaan.

Voor een succesvol bod moet het de eigenaren van ten minste 95 procent van de vrij verhandelbare aandelen (dus niet de ruim 73 procent die Ajax zelf heeft) meekrijgen. In dat geval zijn de resterende beleggers verplicht hun aandelen ook te verkopen.

Alleen de twee grootaandeelhouders (en niet drie, zoals wij gisteren in een deel van de oplage meldden) meekrijgen is niet voldoende. Strating en Delta Lloyd hebben gezamenlijk 18,5 procent van alle aandelen. 8,2 procent is in handen van kleine beleggers. Van die 8,2 procent moet de club dus ten minste 6,86 procent(punt) binnenhalen, alvorens het bod succesvol is.

Of de beleggers bereid zijn te verkopen, hangt van de hoogte van het bod af. Het aandeel, dat maximaal tien procent steeg na de bekendmaking van het rapport, was vanochtend alweer terug bij af, op 7,65 euro. Maar dat betekent dat Ajax nog altijd 37,9 miljoen euro zal moeten betalen voor de uitstaande aandelen, nog afgezien van de premie die de club moet bieden om beleggers zo ver te krijgen dat zij hun stukken verkopen.

De club zal voor een bod de eigen kas moeten aanspreken of geld van buiten moeten aantrekken - door een financier in de arm te nemen of een obligatielening uit te schrijven. In het laatste geval worden ook problemen met de zeggenschap binnen de club omzeild.

AFC Ajax bezit niet alleen 73 procent van de aandelen, maar heeft ook 'een gouden aandeel', dat de club vetorecht geeft over acht essentiële punten van beleid. Externe aandeelhouders kunnen daarmee nooit zeggenschap over de club krijgen, wat potentiële financiers zal afschrikken.

Voetbalclubs die zich op zo'n wijze hebben ingedekt tegen inmenging van buitenaf, zijn niet in trek bij investeerders. Van de circa veertig clubs met een beursnotering in Europa zijn er de laatste jaren dertien van de beurs gehaald - geen van hen kende een gouden aandeel.Het ging daarbij vooral om Engelse clubs - Manchester United voorop.

Van de 27 clubs in Europa die nog wél een beursnotering hebben, is het Engelse Arsenal met een beurswaarde van 720 miljoen euro) de grootste. Ajax is, gemeten naar de waarde van zijn aandelen, de nummer zes, achter clubs als Juventus, Olympique Lyon en FC Kopenhagen.

Voetbalfondsen hebben het de laatste vijf jaar niet zo slecht gedaan. Waar de AEX-index circa vijftig procent steeg, gingen de 27 clubs 115 procent omhoog - Ajax steeg in die periode 106 procent.

Ajax heeft overigens nog geen plannen voor een vertrek van de beurs. Het bestudeert nu het rapport-Coronel. Coronel heeft zich voor het advies over de beursnotering gebaseerd op commissielid Joop Krant, voormalig topman van zakenbank Kempen & Co en Dexia.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden