BNG-jury: Jonge schrijvers in 2012 'voorzichtig en gedwee'

De kwaliteit van het werk van jonge schrijvers valt tegen, zo concludeert de jury van de BNG Literatuur Prijs. Ze nomineerde 'slechts' vier titels.

Redactie
Schrijver Christiaan Weijts is een van de genomineerden voor de BNG Literatuur Prijs. Beeld ANP
Schrijver Christiaan Weijts is een van de genomineerden voor de BNG Literatuur Prijs.Beeld ANP

'Opvallend vaak was de blik naar binnen gericht; op de kleine beschermde wereld van de personages en hun dikwijls prille gevoelsleven', zo schrijft de jury. 'Grotere visioenen' kwamen nauwelijks over het voetlicht en 'de kwaliteit en de durf van de inzendingen' vielen flink tegen.

De jury vermoedt dat de financiële crisis een belangrijke rol heeft gespeeld. Uitgevers zouden daardoor minder jonge auteurs willen uitgeven omdat ze 'op safe' willen spelen. 'Niet alleen in absolute zin verschenen er minder romans van jonge schrijvers, ook inhoudelijk gezien maakte de opbrengst een voorzichtige en gedweeë indruk.' In 2012 daalde het aantal inzendingen van 30 naar 21.

Genomineerd zijn Auke Hulst (1975), Kinderen van het ruige land, Joost Vandecasteele (1979), Massa, Annelies Verbeke (1976), Veronderstellingen en Christiaan Weijts (1976) met Euforie. Op 7 februari zal de winnaar bekend worden gemaakt.

De BNG-prijs is bedoeld om nog niet doorgebroken jonge auteurs mentale en financiële aanmoediging te geven. Genomineerden moeten na 1972 zijn geboren en minsten twee literaire werken hebben geproduceerd. Vorig jaar kreeg de winnaar 15.000 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden