Plus

BN'ers en criminelen trapten in bitcoinbeloftes van Pieter J.

De 24-jarige Pieter J. haalde miljoenen op, ook bij BN'ers, voor beleggingen in bitcoin. Volgens de Fiod liet hij het geld verdwijnen. Ook criminelen trapten in de val en willen nu hun geld terug.

Maarten van Dun
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

In korte tijd wist de jonge twintiger Pieter J. met zijn belofte van '1 procent rendement per dag' zo'n 5 miljoen euro van beleggers los te weken. Sinds februari legden tussen de honderd en tweehonderd mensen in bij zijn bedrijf Bitnextfast (zie kader). Ook een aantal Bekende Nederlanders investeerden bij J., onder wie enkele jonge prominenten uit de muziekindustrie.

Nu denkt de Fiod dat J. een groot deel van dat geld heeft laten verdwijnen. In totaal zou er een gat zijn van 2,5 miljoen euro. Op de rest van het geld is beslag gelegd.

Volgens ingewijden gaf J. forse bedragen uit aan luxe goederen, zoals dure horloges en andere sieraden, en had hij privévliegtuigen gehuurd voor tripjes naar Nice, Monaco en Ibiza.

Zeven ton
Een fors deel van de inleg van investeerders zou J. contant bij geldautomaten hebben opgenomen, terwijl hij ook 70.000 euro naar bankrekeningen van zijn vriendin zou hebben overgemaakt. Zo'n zeven ton zou naar buitenlandse rekeningen zijn verdwenen.

Met het geld van beleggers zou J. bovendien hoge schulden van vrienden hebben afbetaald. Ambtenaren van de Fiod vonden bij invallen in het kantoor op de Zuidas en in een villa ruim een ton cash geld.

Pieter J. presenteerde zich naar beleggers als de drijvende kracht achter een organisatie van 'professionele en goedgeschoolde' jonge handelaren, die de volatiele koersen van cryptovaluta voortdurend in de gaten hielden.

J. zei eerder in vastgoed te hebben gehandeld, al ontbreken daarvoor bewijzen. Meerdere investeerders kregen een rondleiding door zijn gehuurde ruimte in een kantoorflat aan de Strawinskylaan op de Zuidas, waarbij J. zou hebben verteld dat hij zijn investeringsstrategie liever niet wilde prijsgeven.

Nette jongen, een broekie
Volgens de Fiod belegde J. slechts een fractie van de gelden in cryptovaluta, zo'n vijf ton, al is het mogelijk nog minder. Wel gebruikte Pieter J. fondsen van klanten om voor zichzelf een cursus 'handelen in bitcoins' te betalen.

5000

De minimale inleg was 5000 euro, maar velen maakten veel meer over. Sommige gedupeerden belegden al hun spaargeld.

Veel beleggers zeggen het nog altijd moeilijk te kunnen geloven dat J. zich niet aan zijn belofte heeft gehouden. Zij omschrijven hem als 'een nette jongen' en als 'heel slim, maar een broekie nog.'

Terwijl J. vastzit en de Fiod onderzoek doet, lopen bij de mogelijk gedupeerde beleggers de emoties op. De minimale inleg was 5000 euro, maar velen maakten veel meer over. Sommige gedupeerden belegden al hun spaargeld in het 'fonds' van J. Een belegger maakte in totaal 600.000 euro over.

Opvallend veel Belgen
De eerste beleggers kwamen met Bitnextfast in aanraking via internet, waarna hun aantal snel toenam door mond-tot-mondreclame. Omdat investeerders aanvankelijk (virtueel) rendement leken te ontvangen, raadden zij ook vrienden, collega's en familieleden aan te investeren. Opvallend veel Belgen wisten Bitnextfast te vinden.

Ook prominenten uit de Brabantse vechtsportwereld investeerden fors geld, net als enkele criminelen, hoewel J. desgevraagd zou hebben gezegd dat hij geen zwart geld accepteerde. Hier en daar doen mogelijke gedupeerden verwoede pogingen hun geld terug te krijgen. Naar verluidt niet alleen via de rechter.

Hoe Bitnexfast werkte

Vermoed oplichter Pieter J. (24) wist beleggers over te halen om te investeren in zijn cryptobedrijf Bitnextfast. De Fiod denkt dat hij een groot deel van het geld liet verdwijnen. J. beloofde de beleggers dat een team van handelaren zou speculeren met de wisselkoersen van cryptovaluta zoals de bitcoins.

Door op het juiste moment te kopen en te verkopen zei Bitnextfast tot één procent rendement per dag te kunnen behalen. De opbrengst werd gedeeld door de belegger en Bitnextfast.

Negen van de tien dagen zouden winstgevend zijn, becijferde Bitnextfast: 'Doordat de prijs fluctueerd (sic) behalen wij winsten. Ook al zal de prijs in het verloop van de dag dalen, zijn er altijd kleine stijgingen, op deze stijgingen verkopen wij de munten weer.'

Sigaar uit eigen doos
Aanvankelijk kregen beleggers hun rendementen dagelijks uitgekeerd op hun rekening, waardoor het leek alsof hun investering rendeerde. Een belegger die zo'n 50.000 euro investeerde kreeg - ogenschijnlijk - dagelijks tussen de 400 en 500 euro.

Volgens ingewijden waren die rendementen vermoedelijk een sigaar uit eigen doos: het werd betaald uit de eigen inleg. Na 2 mei bood Bitnextfast bovendien automatisch de optie het rendement te herinvesteren, wat veruit de meeste beleggers deden.

De vriendin van Pieter J., die ook verdachte is in het onderzoek, houdt zich onbereikbaar. Op de vraag hoe we in contact kunnen komen met een advocaat, wordt niet gereageerd.

Waarschuwing AFM
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) raadt beleggen in cryptovaluta af, vanwege de grote risico's die daaraan zijn verbonden. Vooral door de anonimiteit en omdat sprake is van een hype liggen fraude en oplichting op de loer. De angst om de boot te missen kan mensen verblinden voor de risico's, stelt de AFM.

In een vorige week verschenen rapport blijkt dat vooral jonge, onervaren beleggers geld steken in dergelijke munteenheden. De invloed van vrienden is opmerkelijk: 82 procent van de beleggers in cryptomunten stapt in op ­advies van vrienden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden