Column

Blowen

THEODOR HOLMAN

Zaterdag las ik in deze krant: 'Zestig procent van de jongeren die een psychose krijgen, blijkt te blowen.' En: 'Volgens psychiater Lieuwe de Haan van het AMC, die jongeren met een psychose behandelt, bevestigen de gevallen in zijn kliniek het door de wetenschap gelegde verband tussen psychose en blowen.'
Omdat ik zelf ook wel eens een jointje neem, ben ik hier erg in geïnteresseerd. Die eerste zin: 'Zestig procent van de jongeren die een psychose krijgen, blijkt te blowen,' zegt eigenlijk niks. Ik kan ook schrijven: 'Honderd procent van de jongeren die een psychose krijgen, heeft water gedronken.' Dat betekent nog niet dat water gevaarlijk is.

Dan dat verband tussen psychoses en blowen. Ik ken twee onderzoeken. Het eerste staat in The Lancet van 2007: 370:319-328 ('Cannabis use and risk of psychotic or affective mental health outcomes: a systematic review.')
Daarin staat: 'Uit experimenteel onderzoek (...) blijkt dat intoxicatie met cannabis een psychotisch toestandsbeeld kan uitlokken.' Precies: kán uitlokken, net als alcohol. Maar dan staat er: 'Het blijft echter onduidelijk of cannabisgebruik leidt tot chronische psychotische en affectieve stoornissen.' Dus: geen verband aangetoond.

Dat bevestigt een eerder onderzoek dat gepubliceerd is in de British Medical Journal, door onderzoekers van de Universiteit van Maastricht. Die stellen: 'Dat het gebruik van cannabis een psychose kan oproepen, wordt al langer gedacht, maar de relatie is niet duidelijk.' Met andere woorden: als je er gevoelig voor bent, slaat het eerder aan.

Beide onderzoeken concluderen iets dat nogal voor de hand ligt: als je er gevoelig voor bent, heb je eerder kans op psychotische stoornissen.

Wederom: net als met het gebruik van alcohol.

Het is een de-kip-of-het-eiverhaal. Krijg je een psychose als je veel blowt, of blow je veel omdat je een psychotische persoonlijkheid hebt?

Dat staat ook op de website van het Trimbos-instituut.

Het verhaal van psychiater De Haan lees ik als één grote schreeuw om cannabis vrij te geven. Dan kunnen we de sterkte van de joints controleren, een leeftijdsgrens vaststellen (boven de achttien zou ik zeggen), etc. etc.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden