Blowende Abdullah kan zich wel vinden in plannen Van der Laan

Een blowverbod op Amsterdamse schoolpleinen is een goed idee, vindt de 18-jarige Abdullah. De leerling van het Altra College draait in een naburige snackbar in Amsterdam-Noord net een joint, maar blijkt het roerend eens met burgemeester Eberhard van der Laan die blowen op scholen vanaf 1 januari strafbaar wil stellen.

Foto ter illustratie. Beeld ANP
Foto ter illustratie.Beeld ANP

'Toevallig blow ik vandaag, maar normaal doe ik het in het weekeinde. Ik heb een dagje vrij. Ik zou nooit blowen binnen schooltijden. Dan heb ik in de klas problemen me te concentreren', vertelt Abdullah. 'Het mag ook totaal niet op mijn school. Je mag er wel sigaretten roken.' Hij haalt een pakje Marlboro uit zijn jaszak. 'Normaal rook ik alleen peukjes.'

Adbullah vindt het prima dat Van der Laan blowen gaat verbieden op schoolpleinen. 'Blowen kan niet, het hoort niet. Van een blowtje word je dommer', weet de vmbo-leerling.

Op het schoolplein van het Calvijn met Junior College in Slotervaart aan de andere kant van de stad mogen leerlingen helemaal niet roken, laat staan blowen. 'We hebben dit jaar een verbod op roken ingevoerd. We zijn sindsdien een rookvrije school', vertelt directeur Jolanda Hogewind van de school. 'Als een leerling toch op het schoolplein rookt, waarschuwen we eenmaal. Bij een tweede keer sturen we een brief en als de leerling volhardt in zijn gedrag, nodigen we de ouders uit voor een gesprek', zegt de directeur.

Hogewind noemt het aangekondigde blowverbod op alle schoolpleinen in de stad een goed initiatief. 'De maatregel kan ons beleid helpen en ondersteunen. Maar op school moeten we wel zelf ons eigen beleid kunnen blijven handhaven. Ik wil geen politieagent op het schoolplein die op eigen initiatief leerlingen gaat controleren. Dat moeten we echt niet hebben.'

Op Het Amsterdams Lyceum geldt al enkele jaren een rookverbod, meldt rector Roel Schoonveld. 'We willen geen rokende leerlingen rond school en geven dat precies aan met een plattegrond', vertelt Schoonveld. 'Bij overtreding grijpen we rigoureus in.' Schoonveld noemt het blowverbod van Van der Laan daarom maar 'een slap aftreksel' van de strikte schoolregels die op het Valeriusplein in Amsterdam-Zuid al gelden.

Op het Calandlyceum in Amsterdam heerst een zerotolerancebeleid voor drugsgebruik in school en op schoolplein. Conciërges zien toe op handhaving. 'Er wordt niet zachtzinnig mee omgesprongen', meldt de woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden