Blote borsten niet welkom op HvA

De Hogeschool van Amsterdam heeft de laatste editie van studentenblad Folia uit de bakken gehaald. De boosdoeners: twee blote borsten op de voorkant.

De cover van de laatste Folia. Beeld Folia
De cover van de laatste Folia.Beeld Folia

Het beeld illustreert een artikel over de Boobie Bible, een verzameling bloteborstenfoto's gemaakt door een groep feministische studentes, Feminist Committee (FemCom), aan de Universiteit van Amsterdam.

Paul Helbing, de woordvoerder van de HvA, zegt dat sommige faculteiten met dit beeld geen eerste indruk op hun toekomstige studenten en hun ouders wilden maken. Het zou gaan om de afdelingen Onderwijs en Opvoeding, en Maatschappij en Recht. De HvA heeft toegestemd met het verwijderen van de kopij.

Volgens woordvoerder Helbing valt het allemaal wel mee: "Ze zijn alleen voor de open dag weggehaald, maar maandag ligt de Folia weer overal. Het is geen hogschool-brede keuze, de afdelingen mogen zelf beslissen wat er in hun gebouwen ligt."

Bevestiging taboe
Altan Erdogan, hoofdredacteur van Folia, is er niet blij mee. "We vinden het heel bizar dat de HvA voor anderen bepaalt wat aanstootgevend is. Het is 2016. We werden ook niet ingelicht. We kregen een telefoontje dat de bakken leeg werden gehaald en zijn toen maar gaan kijken. De Folia's bleken inderdaad verwijderd."

Na navraag van Folia bleek dat de twee faculteitsvoorzitters van de afdelingen de opdracht hebben gegeven om het studentenblad voor de open dag weg te halen. De foto's uit de Boobie Bible zijn bedoeld om het taboe op borsten te doorbreken. Erdogan: "De initiatiefnemers kregen dus een week na publicatie van het stuk al bevestiging van een grote onderwijsinstelling. Heel mooi, maar ook cynisch."

Ongelijkheid is een groot probleem
De ASVA, de belangenbehartigingsorganisatie voor de studenten van de UvA en HvA, is eveneens zeer ontzet over het voorval. "Het artikel laat zien dat er binnen onderwijsinstellingen nog steeds te weinig aandacht is voor de ongelijkheid tussen man en vrouw, een groot probleem," vertelt voorzitter van ASVA Xandra Hoek.

"Dat de HvA de Folia boycot bevestigt dit probleem. ASVA vindt dat censuur niet thuishoort op een hogeschool. Dit is juist de plek waar actuele en gevoelige thema's als feminisme besproken moeten worden." De ASVA heeft daarom besloten tot een tegenactie: naast hun flyers delen ze de Folia morgen uit op de open dag van de HvA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden