Bloomberg wil New York met 20 miljard tegen water beschermen

Burgemeester Michael Bloomberg van New York wil de stad beschermen tegen nieuwe overstromingen met maatregelen die in totaal zo'n 20 miljard dollar (circa 15 miljard euro) kunnen kosten. Dat blijkt uit een rapport dat dinsdag naar buiten is gebracht met daarin 250 actiepunten.

Manhattan, gezien vanaf de veerboot naar Staten Island. Beeld afp

Bloomberg stelde na de zware overstromingen als gevolg van de orkaan Sandy, vorig jaar, een 'task force' in die moest inventariseren welke maatregelen moeten worden genomen. De adviezen die nu worden gegeven variëren van het aanleggen van stormkeringen en duingebieden op Staten Island en Queens tot het aanscherpen van bouwverordeningen om belangrijke gebouwen als ziekenhuizen te beschermen.

Rampenpot
Volgens de burgemeester, wiens termijn eind dit jaar afloopt, is er geen tijd te verliezen en moet het werk nu beginnen. New York kan aanspraak maken op circa 10 miljard dollar aan eigen geld en federale hulp. 5 miljard is afkomstig uit een rampenpot. De rest zou moeten worden opgehaald met de uitgifte van speciale obligaties.

Bloomberg waarschuwde er dinsdag voor dat uit onderzoek blijkt dat het waterniveau rond New York de komende jaren fors zal stijgen. De stijging zou tegen 2050 bijna 80 centimeter bedragen, waardoor veel grotere delen van de stad bedreigd zullen worden door het water.

Het Nederlandse ingenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft al op verzoek van de stad New York onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om Manhatten en andere delen van de stad te beschermen tegen overstromingen. Ook heeft het bedrijf een inventarisatie gemaakt van mogelijke oplossingen voor problemen met waterzuiveringsinstallaties als gevolg van stormen.

Burgemeester Michael Bloomberg van New York. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.