PlusAnalyse

Bloomberg gefileerd door tegenstanders in zijn eerste tv-debat

In zijn eerste tv-debat als presidentskandidaat werd Michael Bloomberg het vuur na aan de schenen gelegd. Vooral Elizabeth Warren kreeg hem aan het zweten. 

In Las Vegas kreeg Michael Bloomberg (links) het het zwaarst te verduren.Beeld AP

Eindelijk was daar het debat waar de Amerikaanse Democratische kiezers naar uit moeten hebben gekeken. Na acht tv-debatten waarbij de kandidaten op enkele opvliegingen na toch vooral vriendelijk met elkaar het podium deelden, werd de kijker gisternacht op twee uur non-stop politiek gebekvecht getrakteerd.

Het was nieuwkomer Michael Bloomberg die het in Las Vegas het zwaarst te verduren kreeg. De multimiljardair en ex-burgemeester van New York is snel opgeklommen in de peilingen met dank aan een zelf bekostigde, peperdure en controversiële campagne. 

Het debat gisteren was de eerste keer dat hij kon laten zien of hij zich staande kan houden tussen zijn medekandidaten. En voor zijn tegenstanders was het de eerste kans om Bloomberg openlijk te confronteren met de lijken in zijn kast.

Daar wachtten de vijf kandidaten geen seconde mee. Koploper in de peilingen Bernie Sanders (78) greep de allereerste vraag aan om zijn leeftijdsgenoot te confronteren met het ‘schandaleuze’ ‘stop and frisk-beleid’ dat hij steunde als burgemeester van New York. 

Zichtbaar ongemak

Voor dat preventief fouilleren, waarvan zwarte Amerikanen en Latino’s disproportioneel het doelwit waren, bood Bloomberg afgelopen november voor het eerst zijn excuses aan – een dag voordat hij zich meldde als presidentskandidaat.

Met zichtbaar ongemak herhaalde Bloomberg hakkelend zijn spijt en riposteerde door Sanders van ‘communisme’ te verwijten. Later zou ook kandidaat Joe Biden op het stop and frisk-beleid terugkomen. Maar de hardste klappen aan Bloomberg werden uitgedeeld door Elizabeth Warren. Net als Biden heeft de Senator van Massachusetts een slechte start gemaakt in de voorverkiezingen. In peilingen staat ze op de derde of vierde plaats. Maar gisteren was de 70-jarige de sterkste kandidaat op het podium.

Nog geen vijf minuten waren verstreken toen Warren de mediaondernemer fileerde vanwege aan hem toegeschreven seksistische opmerkingen. “We staan deze verkiezingen tegenover een miljardair die naar vrouwen verwijst als dikke wijven en lesbo’s met paardenkoppen. Nee, ik heb het niet over Donald Trump, maar over ­Michael Bloomberg.”

Hartaanval

Daar bleef het niet bij met gelijkenissen tussen Trump en Bloomberg, die volgens Forbes wel 40 keer zoveel waard is als de huidige president van de Verenigde Staten. Warren: “Begrijp me niet verkeerd: ik steun elke Democratische kandidaat. Maar Democraten nemen een groot risico als we de ene arrogante miljardair verruilen voor de ander.” 

Sanders was zo de lachende derde in het debat. Doordat iedereen Bloomberg aanpakte alsof hij de koploper van de Democraten is, kwam Sanders het debat grotendeels ongeschonden uit. Helemaal vrijuit ging hij niet. Zo werd hem het onder andere moeilijk gemaakt toen de kandidaten wilden weten of hij meer zou laten weten over zijn medische toestand (in oktober kreeg hij een hartaanval). Zijn antwoord: “Ik denk het niet, nee.”

De gezondheid van Sanders en zijn voor Amerikaanse begrippen zeer linkse politieke kompas zijn twee argumenten van Democraten die menen dat hem niet zal lukken Trump te verslaan. Toch voorspellen Amerikaanse polls dat Sanders zou winnen van Trump, mocht hij de Democratische kandidaat worden.

Afranseling

De Amerikaanse president leek er gisteren ook lucht van gekregen te hebben dat Bloomberg, die in het verleden Republikein was, het lastig had. “Ik hoor dat hij flink wat klappen te verduren krijgt. Ik hoor dat ze hem een afranseling geven,” zei Trump in een rally in Arizona.

Ook Amerikaanse media zien Bloomberg als de grote verliezer van het debat. Het zal op dinsdag 3 maart, wanneer zijn naam voor het eerst in de voorverkiezingen op de stembiljetten staat, blijken of het Amerikaanse volk hem zijn gestuntel vergeeft of hem erop afrekent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden