PlusProfiel

Blokkertelg opent bij Alibaba de aanval op familiebedrijf

Wraak is een gerecht dat het beste koud wordt geserveerd. Een jaar na zijn hals-over-kopvertrek bij Blokker duikt Roland Palmer op bij de grootste webwinkel ter wereld: Alibaba.

Herman Stil
null Beeld ANP
Beeld ANP

Palmer gaat het Beneluxkantoor leiden dat het Chinese Alibaba, in Nederland al actief met webwinkel Aliexpress, deze week in de Amsterdamse Vijzelstraat opent. Ook treedt hij toe tot de Europese Alibabadirectie.

Daarmee verscherpt Palmer de de online aanval op de activiteiten van Blokker Holding, waar hij vorig jaar als topman aan de kant werd gezet. Daarmee verdween toen ook het laatste lid van de familie Blokker uit de leiding van het bedrijf.

De in Groot-Brittannië opgegroeide Palmer (42) is de zoon van Ans Blokker, derde generatie Blokkerfamilie en de zus van pater familias Jaap Blokker. Die schoof zijn neef in 2009 nadrukkelijk naar voren als kroonprins. Dat was een verrassing, omdat Blokker binnen het concern eerder een kweekvijver met high potentials had opgezet, waaruit een opvolger had moeten voortkomen.

Concurrentie
Toen Blokker in 2011 overleed, volgde Palmer - die voor ervaring had opgedaan in de bedrijfsconsultancy, bij Coca-Cola Nederland en Unilever in het Verenigd Koninkrijk - hem inderdaad op. Na de benoeming vertrok een deel van die kroonprinsen naar elders.

Het was aan Palmer om, bij het nog als familiebedrijf vormgegeven concern, een antwoord te vinden op de overvloedige concurrentie van bakstenen rivaal Action en online concurrentie van Bol.com van Ahold. Maar in plaats van een antwoord, kwamen er rode cijfers.

Al snel na zijn aantreden grepen de commissarissen in door één van hen, Theo de Kool, in de directie te parachuteren.

'Verschil van inzicht'
Dat bleek niet afdoende, waarna Palmer uiteindelijk, formeel vanwege 'een verschil van inzicht tussen bestuur en toezichthouder van het concern' het veld moest ruimen.

Eén van de comissarissen die de guillotine hanteerde, was oom Albert Blokker. De Kool nam enige tijd de leiding bij Blokker Holding waar waarna de huidige topman, Casper Meijer werd benoemd.

In die periode haalde het concern de touwtjes stevig aan. De familiebedrijfstructuur werd overhoop gehaald en de holding verhuisde van de familievilla in Baarn naar Amsterdam Zuidoost.

Ontslagen
De onder Palmer gehandhgaafde top bij de Blokkerwinkels en de speelgoedtak werd vervangen en er volgtde een golf ontslagen die nog altijd niet lijkt te zijn afgesloten.

Maar ook bundelde Blokker Holding alle internetactiviteiten en webwinkels van de dochters in het Amsterdamse Nextail, plannen die al onder Palmer op de tekentafel stonden.

Via Nextail zette Blokker vorig jaar 100 miljoen euro om met webverkopen, een bedrag dat volgend jaar moet zijn verdrievoudigd. De holding zou daarmee aanhaken bij webrivalen Bol en Coolblue.

Alibaba
Met Alibaba - mondiale omzet in het laatste kwartaal 3,3 miljard euro - gaat de voormalige Blokkertopman daar vol tegenin. Vanuit het Amsterdamse kantoor zal hij vooral jagen op Nederlandse en Belgische bedrijven en aanbieders die hun producten via de webwinkels van Alibaba - zoals Aliexpress en het Chinese Tmall - willen verkopen.

Het gaat dan om aanbieders van in China hooglijk gewaardeerde westerse levensmiddelen, maar ook om verkopers van 'huishoudelijke producten, babyproducten en kinderspeelgoed'.

Dat daarmee ook westerse waar beschikbaar komt die de kern vormt van de assortimenten bij Blokker, Xenos of Bart Smit via een 'knakenwebwinkel' Aliexpress - die prijzen hanteert waarbij zelfs Action verbleekt - moet Blokker zorgen gaan baren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden