Blokker wil weg uit Zuidoost na reeks overvallen

Blokker wil weg uit het winkelcentrum De Kameleon in Zuidoost. Na een reeks overvallen in en om de winkel in huishoudelijke artikelen, zegt het bedrijf de veiligheid van het personeel en het winkelend publiek niet langer te kunnen garanderen.

Patrick Meershoek
null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

De rechtbank in Amsterdam deed deze week uitspraak in een zaak die was aangespannen door de eigenaar van het winkelcentrum. Deze wil dat publiekstrekker Blokker zijn contractuele verplichtingen nakomt en de winkel weer opent.

Het filiaal is gesloten en ontruimd sinds een gewapende overval op 6 oktober van het vorig jaar. Daarbij werd het winkelpersoneel bedreigd met een vuurwapen.

In de weken ervoor waren al drie andere winkels in het winkelcentrum overvallen. Daarbij werden vuurwapens en messen gebruikt. Op andere momenten is de Blokker een aantal malen beschoten, zo blijkt uit kogelinslagen in de gevel.

Disproportioneel veiligheidsrisico
Volgens het bedrijf is sprake van een disproportioneel veiligheidsrisico in De Kameleon, genoeg reden om de huurovereenkomst eenzijdig op te zeggen en de winkel te ontruimen.

De leiding van het winkelcentrum wil dat Blokker het tienjarig contract uitdient en spande een civiele zaak aan. Volgens de eigenaar is Blokker een van de belangrijkste trekpleisters in het winkelcentrum.

Afbreuk aan winkelgebied
Het wegvallen van de winkel doet afbreuk aan het hele winkelgebied, aldus de eigenaar, die de rechtbank vroeg een dwangsom van 50.000 euro op te leggen voor elke dag dat de Blokker gesloten blijft. De eiser wijst er verder op dat er eerder gewapende overvallen zijn geweest op filialen van Blokker in het land, en dat deze toen niet hebben geleid tot sluiting van de winkels.

De rechtbank vindt dat Blokker aannemelijk heeft gemaakt dat het bedrijf te kampen heeft gehad met een hoog aantal gewapende diefstallen en dat zich in de omgeving van de winkel geregeld ernstige veiligheidsincidenten voordoen.

Uit het vonnis: "Het is niet onbegrijpelijk dat het personeel van Blokker zich rondom het gehuurde niet veilig voelt en daar psychische klachten van kan ervaren." De rechtbank wijst erop dat in de zomer van 2017 een messenverbod in het winkelgebied is opgelegd door de gemeente Amsterdam.

De rechter vindt dat Blokker de deuren voorlopig gesloten mag houden. Over de afwikkeling van het huurcontract wil de rechtbank nog een keer langer spreken met de beide partijen. Dat gebeurt later deze maand.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden