Update

Blokker-topman Jaap Blokker overleden

Jaap Blokker, voorzitter van Blokker Holding, is gisteren op 69-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Laren. Dat heeft Blokker Holding vandaag bekendgemaakt.

ANP/Redactie
Een geëmotioneerde Jaap Blokker na de uitreiking van de Lifetime Achievement Award. © ANP Beeld
Een geëmotioneerde Jaap Blokker na de uitreiking van de Lifetime Achievement Award. © ANP

Jaap Blokker was voorzitter van de raad van bestuur van de onderneming. Hij was in totaal 45 jaar actief bij het internationale detailhandelsconcern. Onder de leiding van de zakenman ontstond een imperium met de winkelketens Marskramer, Xenos, Leen Bakker en Intertoys. Blokker wordt maandag in besloten kring begraven.

'In de tijd dat de heer Blokker verbonden was aan de onderneming, heeft hij met scherpe geest, enthousiasme en grote bestuurlijke kwaliteiten gestalte gegeven aan het huidige internationale detailhandelsconcern, waarbij het familiekarakter voor hem altijd centraal is blijven staan. Met het overlijden van zijn voorzitter verliest de raad van bestuur van Blokker Holding een groot inspirator die alom wordt bewonderd voor hetgeen hij tot stand heeft gebracht', aldus de onderneming.

Niet in het openbaar
In het openbaar liet hij zich nauwelijks zien, hooguit op zaterdag in één van de filialen waar hij dan het personeel bijstond.

Dat hij niet graag in de schijnwerpers stond, zou zijn ingegeven door zijn zorg over zijn veiligheid. Dat tekende NRC Handelsblad in december 2005 op uit de mond van een vriend van Jaap Blokker. Blokker zou zeer bevriend zijn geweest met Gerrit-Jan Heijn, een van de bestuurders van Ahold. Die werd in 1987 ontvoerd en vermoord.

Lifetime Achievement Award
De topman kreeg in november 2010 tijdens het ING Retail Jaarprijs Gala in Hilversum een Lifetime Achievement Award. Blokker was toen al ernstig ziek.

In de Quote 500 werd Jaap Blokker samen met zijn broer Albert op de zevende plaats genoteerd met een geschat vermogen van 1,6 miljard euro.

Volgens een woordvoerder van de onderneming blijven de Blokkerfilialen in Nederland gewoon open.

Blokker kust zijn vrouw na ontvangst van de Award. Beeld ANP
Blokker kust zijn vrouw na ontvangst van de Award.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden