Blokker sluit 100 winkels, 1900 banen weg

Winkelketen Blokker sluit komend jaar honderd filialen en gaat al zijn dochterbedrijven verkopen in een finale poging de huishoudketen te redden. Onder meer Intertoys, Xenos en Leen Bakker worden van de hand gedaan. De operatie kost 1900 banen. 

Herman Stil
Bij elkaar verdwijnen zo'n 1900 banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding. Beeld anp
Bij elkaar verdwijnen zo'n 1900 banen bij de winkelketens en bij moederbedrijf Blokker Holding.Beeld anp

Blokker Holding zit al jaren in zwaar weer, vooral door de keiharde concurrentie met koopjesketen Action en zijn navolgers. Met hoge investeringen en een restyling probeert het concern sinds vorig jaar de winkels van Blokker te redden.

"We zijn voor de verschillende werkmaatschappijen al met diverse plannen bezig," zegt een woordvoerder vna Blokker Holding. "Blokker was daarvan de eerste. Die ingrepen vergen zo veel snelheid en aandacht dat we ons daarop willen concentreren."

De familie Blokker, eigenaar van de holding, stak vorig jaar al 100 miljoen euro extra in de operatie. Ook ging de speelgoedtak op de schop door Bart Smit op te offeren aan Intertoys en werden ingrepen bij Xenos ingezet. Maar die maatregelen blijken alsnog niet voldoende. Vorig jaar liep het verlies op van ruim twintig miljoen naar 52 miljoen euro.

Volgens Blokker Holding hebben de speelgoed- en woonactiviteiten betere kansen onder nieuwe eigenaren. Daarvoor zal voor elke winkelketen kopers zoeken. Huishoudketen Marskramer wordt verzelfstandigd. Honderd zaken gaan verder met zelfstandige uitbaters, nog eens honderd worden gesloten waarbij 550 arbeidsplaatsen verdwijnen.

Bij de ketens die nu in de etalage staan, werken 13.500 mensen. Wat de ingreep voor hen betekent, hangt af van de nieuwe eigenaren. Bij Blokker zelf verdwijnen circa 800 arbeidsplaatsen.

Blokker wil niet zeggen wat er met de winkeldochters gebeurt als er geen interesse voor blijkt te zijn, of als deze niet voldoende opleveren. Volgens de vakbonden is het sociaal plan van de holding in staat de huidige ingrepen op te vangen, maar is er te weinig geld om ook eventuele saneringen bij andere winkelketens te financieren. "Wij gaan er vanuit dat er voldoende belangstelling zal zijn voor de ketens," zegt de Blokkerwoordvoerder. De operatie zal volgens haar 'één- tot anderhalf jaar' vergen.

Breuk met verleden
De verkoop van alle nevenactiviteiten en het ontmantelen van Blokker Holding een enorme breuk met het verleden, waarbij de huishoudactiviteiten juist werden aangevuld met aanverwante winkelketens.

Het concern wil de opbrengst van de verkoop steken in de redding van de Blokkerwinkels. Blokker zelf gaat met 400 van de bijna 550 winkels verder. Het afgelopen jaar werden al ruim zeventig zaken gesloten. Onlangs maakte Blokker ook bekend in België 69 zaken te sluiten.

Het banenverlies dat nu bekend is gemaakt, zal vooral het hoofdkantoor van de holding treffen, de Blokkercampus, in Amsterdam-Zuidoost. Vorig jaar schrapte Blokker al 390 arbeidsplaatsen op dit hoofdkantoor. De klap valt ook bij online dochter Nextail in Zuidoost, die net bezig was voor de hele groep webwinkels te stroomlijnen. Nextail zal zich in het vervolg alleen op Blokker richten.

Daarnaast verdwijnt in Mijdrecht het distributiecentrum van Blokker. Vorige week werd het pand overgenomen door nieuwkomer Hudson's Bay. FNV Handel eist nu dat het Canadese warenhuis zo veel mogelijk Blokkermedewerkers over neemt. Blokker belooft zich daavroo hard te maken. De Canadezen zeggen daarover te gaan praten met hun distributiepartner.

Ultieme noodgreep
De bond voelt zich overvallen. "Nog geen maand geleden hebben we Blokker gevraagd hoe het ervoor staat." zegt FNV-bestuurder Nico Meijer, "toen lag alles op koers. En nu dit." Hij ziet de 'uitverkoop' als een 'ultieme noodgreep'.

"Dat Blokker nu de verkoop bekendmaakt zonder al kopers te kennen, zegt genoeg. Ze doen er alles aan om Blokker overeind te houden. Maar de vraag is of het niet verstandiger is op de andere ketens in te zetten. Blokker heeft telkens aangetoond niet in staat te zijn om aan de eisen van de consument te voldoen."

Het hoofdkantoor van huishoudketen Blokker bij de Blokkercampus in Amsterdam Zuidoost Beeld anp
Het hoofdkantoor van huishoudketen Blokker bij de Blokkercampus in Amsterdam ZuidoostBeeld anp

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden