Blok over Chinastrategie: Niet bang zijn, wel realistisch

Het kabinet wil voor ‘bepaalde sleuteltechnologieën’ niet afhankelijk worden van China. Op het gebied van handel moeten Nederlandse bedrijven in China ‘kansen grijpen’. 

De Nederlandse overheid wil dat stimuleren, door ‘kansen en risico’s’ tegen elkaar af te wegen.

Dat staat in de langverwachte Chinastrategie, die minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken woensdagochtend naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

Het kabinet gaat daarin niet in op een eventuele aanleg van 5G door het Chinese Huawei – daarover neemt het kabinet later een beslissing – maar stelt wel niet afhankelijk te willen worden van het land als het gaat om belangrijke technologie. Juist in dat soort technologie heeft China de afgelopen jaren fors geïnvesteerd om er wereldleider in te worden.

Economische kansen

Het aandeel van China in de wereldeconomie groeit snel. Daar liggen economische kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar, schrijft het kabinet in de strategie, China is ‘geen markteconomie en rechtsstaat zoals wij dat gewend zijn’. 

Hoewel ons land jaarlijks voor 11 miljard euro exporteert naar China, schermt het land de eigen markt nog altijd af. Het kabinet pleit voor meer wederkerigheid in de handelsrelatie. Ook wil Nederland, als het om China gaat, meer samen optrekken met andere landen in de Europese Unie.

Woensdagochtend gaf Blok een toelichting voor bedrijven, universiteiten en China-deskundigen. Daarin zei hij dat Nederland niet bang moet zijn voor het land, maar wel realistisch. “Wellicht zijn we in het verleden ook wel eens te goedmoedig en goedgelovig geweest,” stelde de minister. Hij ging niet in op voorbeelden. “We moeten in het zakendoen met China meer op ons qui-vive zijn.”

Spionage

Zo wil het kabinet Nederlandse bedrijfsinformatie beter beschermen tegen Chinese spionage. De inlichtingendiensten waarschuwen al langer voor cyberaanvallen en bedrijfsspionage door China in ons land. Om dat aan te pakken, wordt ‘meer capaciteit vrijgemaakt’. Zo moet het bedrijfsleven worden geadviseerd hoe ze cyberaanvallen kunnen pareren en hun intellectueel eigendom moeten beschermen.

Het kabinet heeft met ‘meer dan honderd externe experts’ over China gesproken. Tussen het uitkomen van de strategie en de eerste belofte van Blok om met zo’n stuk te komen zat bijna een jaar. Volgens Blok zullen sommigen de kabinetsstrategie niet kritisch genoeg vinden, en anderen te ferm. Zelf spreekt hij van een ‘mooi evenwicht’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden