Update

Blok neemt het Wilders 'zeer kwalijk'

VVD-fractievoorzitter Stef Blok vindt dat er nieuwe verkiezingen moeten komen nu het Catshuisberaad is mislukt en de gedoogcoalitie is geklapt. 'Na zo'n breuk, horen wij weer te horen wat de kiezer vindt', zei de medeonderhandelaar vandaag.

Redactie
Premier Mark Rutte en VVD-fractievoorzitter Stef Blok Beeld ANP
Premier Mark Rutte en VVD-fractievoorzitter Stef BlokBeeld ANP

Eind september of begin oktober is volgens Blok het logische moment om verkiezingen te houden. Hij vindt het begrijpelijk dat het kabinet zich ondertussen richt op de begroting voor volgend jaar, omdat die hoe dan ook moet worden gemaakt.

'Ondanks deze breuk moeten we zorgen dat de financiën op orde komen en de economie blijft draaien', zei Blok. Het kabinet moet volgens hem met een pakket naar de Tweede Kamer gaan om een meerderheid te zoeken voor de benodigde maatregelen.

De VVD-fractieleider neemt het PVV-leider Geert Wilders 'zeer kwalijk' dat hij 'op het laatste moment is weggelopen'. Nederland staat er volgens Blok heel slecht voor. De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV hadden volgens hem eigenlijk overeenstemming bereikt over de maatregelen die 'Nederland nu nodig heeft'. Dat Wilders die uiteindelijk niet voor z'n rekening kon nemen, typeerde Blok als 'onverantwoord naar Nederland en onverantwoord naar Nederlanders'.

Volgens Blok is Wilders teruggeschrokken van de gevolgen die de voorgenomen maatregelen zouden hebben op de koopkracht. Maar Blok benadrukte dat die effecten wel meevielen. De onderhandelaars hadden zelfs nog wat geld over om de koopkracht wat te repareren, aldus Blok.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden