Stef Blok

Blok: Iran zat achter moorden in Nederland

Stef BlokBeeld ANP

Iran zat waarschijnlijk achter twee moorden die in 2015 en 2017 op Nederlands grondgebied werden gepleegd.

ANP

Dat stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken, op basis van informatie van de Nederlandse en buitenlandse inlichtingendiensten. De moorden zijn deels de reden voor de sancties die de Europese Unie dinsdag instelde tegen twee Iraanse personen en de Iraanse militaire inlichtingendienst.

In 2015 en 2017 werden in respectievelijk Almere en Den Haag twee Iraniërs vermoord, tegenstanders van het regime in Teheran.

De man die in 2015 werd geliquideerd werd was Mohammad Reza Kolahi Samadi, die in Iran ter dood veroordeeld was voor de beruchtste bomaanslag ooit in Teheran in 1981, onthulde Het Parool vorige zomer. Hij woonde tot zijn dood in Almere onder de schuilnaam Ali Motamed.

Twee jaar later werd de Iraanse activist Ahmad Mola Nissi in Den Haag geliquideerd.

Inlichtingendienst AIVD heeft "sterke aanwijzingen'' dat Iran hier achter zat, schrijft minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer. "Het kabinet vindt dat dergelijke vijandige acties de Nederlandse soevereiniteit op flagrante wijze schenden en onaanvaardbaar zijn.''

Iraanse ambassade
De liquidaties waren ook de reden dat in juni 2018 twee diplomaten van de Iraanse ambassade Nederland werden uitgezet, hoewel de reden toen stil werd gehouden. Ook de ambassadeur werd ontboden. De twee personen tegen wie nu sancties worden ingesteld, zijn medewerkers van de Iraanse inlichtingendienst.

Nederland was niet het enige land dat doelwit was van Iran. Vorig jaar werden in Denemarken en Frankrijk aanslagen verijdeld.

Volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), die over de Nederlandse inlichtingendiensten gaat, toont deze kwestie aan "dat onze diensten continu alert moeten blijven om dit soort buitenlandse activiteiten in kaart te brengen".

Dick Schoof, directeur-generaal van de AIVD, benadrukt dat er "intensief'' wordt samengewerkt "met buitenlandse collega's om een beeld te krijgen van Iraanse inmenging in Europa''.

Lees ook: Er waren al jaren aanwijzingen over hand van Iran in liquidaties en een reconstructie van de moord op Ali Motamed: 'De derde dag was zijn geluk op'

Reactie Iran

Sancties 'ontslaat Europa niet van de verantwoordelijkheid voor het herbergen van terroristen'. Dat zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken dinsdag.

Minister Mohammad Javad Zarif zei in een tweet: 'Europeanen, waaronder Denemarken, Nederland en Frankrijk, herbergen MEK', verwijzend naar een verbannen Iraanse oppositiegroep Mujaheedin-e Khalq.

Justitie: Noffel tussenpersoon liquidatie Ali Motamed

De opdracht voor de liquidatie van Ali Motamed is volgens justitie doorgegeven door de crimineel Naoufal F., alias Noffel. De reeds tot 18 jaar cel veroordeelde F. zou de tussenpersoon zijn geweest, die de liquidatie aanstuurde.

De recherche sterk ziet sterk bewijs tegen F. in e-mailverkeer afkomstig van met Pretty Good Privacy versleutelde Blackberry-smartphones, PGP's. F. werd eerder veroordeeld op basis van vergelijkbare versleutelde data, die opgeslagen staat op een in beslag genomen server in Canada.

Anouar A. en Moreo M. zouden de liquidatie hebben uitgevoerd. In de inleidende zaak tegen de twee veronderstelde moordenaars zei de advocaat van een van de twee verdachten dat Muhammed S. uit Amstelveen, tegen wie afgelopen week bijna 14 jaar cel is geëist wegens cokesmokkel en poging tot doodslag, op zijn beurt Noffel weer zou hebben aangestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden