Blok heeft spijt, maar is het genoeg?

Het kabinet worstelt met de uitspraken van minister Blok over de multiculturele samenleving. De VVD'er betuigde spijt, maar de oppositie ruikt bloed. 'Je kunt dit niet vinden én achter het regeerakkoord staan.'

Hanneke Keultjes
null Beeld ANP
Beeld ANP

In een brief ontweek buitenlandminister Stef Blok gisteren de expliciete vraag van de Tweede Kamer of hij zijn uitspraken over de multiculturele samenleving terugneemt. Vrijdachochtend, bij het begin van de ministerraad, leek hij te beseffen dat hij die kwestie niet langer kon negeren.

"De formuleringen die ongelukkig en onzorgvuldig waren, neem ik terug." Die laatste woorden waren nauwelijks verstaanbaar; Blok maakte een gespannen indruk.

Blok kwam vorige maand in de problemen na uitgelekte fragmenten van een spreekbeurt. Daarin noemde hij Suriname een failed state en liet hij zich kritisch uit over de multiculturele samenleving, integratie en migratie.

Donderdag leek de VVD-bewindsman nog niet bereid afstand te nemen van zijn woorden. Op de vraag van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen of hij nog achter zijn uitlatingen staat, geeft hij in zijn brief een lang antwoord - vijf forse alinea's - waarin hij ingaat op de 'grote veranderingen die zich voordoen in de wereld' en zijn inzet 'als minister' om met andere landen die problemen het hoofd te bieden.

Ook zegt hij het kabinetsbeleid 'volledig' te onderschrijven.

'Dit spijt mij'
Hij besteedt geen aandacht aan de vraag of hij nog achter zijn eigen teksten staat. Ook de vraag of Blok bereid is zijn uitspraken onverkort terug te nemen, blijft in de brief onbeantwoord.

Wel gaat hij daarin dieper door het stof dan in een eerdere Kamerbrief. 'Dat had ik niet moeten doen, zeker niet in mijn rol als minister van Buitenlandse Zaken. Dit spijt mij.'

Maar stelt Blok zijn wereldbeeld ook bij? "Want je kunt dit niet vinden én achter het regeer­akkoord staan," vindt Ploumen. "Die twee gaan niet samen."

Dat Blok juist nu met zijn brief komt, is niet toevallig. Vandaag was de eerste ministerraad na de zomervakantie. Blok wist dat hij weer zou worden geconfronteerd met de rel die hij zelf deze zomer ontketende - door de pers, maar óók door zijn collega-ministers.

Lomp
Hoe zien de bewindslieden die over integratie en migratie gaan, D66'ers Wouter Koolmees en Sigrid Kaag, zijn uitspraken? Koolmees wilde vrijdagochtend slechts kwijt Blok 'nog niet te hebben gesproken'.

Aan zijn brief voegt Blok ook het woordelijk uitgeschreven verslag van de besloten bijeenkomst toe, dat laat zien in welke context hij zijn uitspraken deed. Dat gebeurde pas in de laatste vijf minuten. Op dat moment kwam Blok met antwoorden die zelfs door zijn eigen VVD als 'lomp' werden gekwalificeerd.

Ook nu hij zegt de meest gewraakte teksten terug te nemen, is de kous nog niet af. Begin september, als de Tweede Kamer terug is van zomerreces, zal Blok zich moeten verantwoorden in een debat. De oppositie zit nog met vragen. Is Blok nog wel een geloofwaardige vertegenwoordiger van Nederland in het buitenland? Wat gaat hij doen om de reputatieschade te repareren?

Ook D66 is kritisch en CDA-leider Sybrand Buma stelde deze week in een interview met Elsevier de wereld 'totaal anders' te zien dan Blok.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden