Update

Blog: Cruijff niet happig op gesprek met Van Gaal

Om 13.00 uur begon in de rechtbank van Haarlem het kort geding dat Johan Cruijff en tien jeugdtrainers hebben aangespannen tegen de overige vier commissarissen van Ajax. Daarbij gaat het erom of de aanstelling van Louis van Gaal als algemeen directeur rechtsgeldig is. Cruijff is zelf ook aanwezig in Haarlem.

null Beeld anp
Beeld anp

17.14: Na een kort slotwoord van Cruijff en Ten Have wordt de zitting gesloten. Maandag 11.00 uur is de uitspraak in Haarlem.

17.12: Cruijff praat voor het eerst in de rechtbank: 'Gang van zaken rond Van Gaal was herhaling van zetten. Ook bij Marco van Basten deden ze dingen op eigen houtje.' En tegen VI: 'Met Van Gaal praten? Dat had veel eerder gemoeten. Dit is het paard achter de wagen spannen.'

17.11:
Kort geding #Ajax afgelopen. #Cruijff niet meteen enthousiast over gesprek met Van Gaal. 'Is paard achter de wagen spannen', zo meldt VK-sportjournalist Willem Vissers in een tweet.

17.07: De advocaat van Ajax NV verwerpt het voorstel van de rechter om de AvA (aandeelhoudersvergadering) zich informeel te laten uitspreken over RvC komende maandag.

16.55: Wakkie stelt goed gesprek voor tussen technisch hart, Cruijff en Van Gaal.

16.52: De Advocaat van Cruijff zegt volgens VI-watcher Simon Zwartkruis, aanwezig in de rechtszaal: 'Sturkenboom probeert Jonk eruit te werken.' Sturkenboom is de onlangs door de RvC aangestelde interim-directeur.

16.47: De aandeelhoudersvergadering (AvA) vindt komende maandag vanaf 14.00 uur plaats.

16.46: Het ANP meldt:

Rechter zoekt uitweg in Ajax-impasse
De rechter in Haarlem heeft voorgesteld de aandeelhouders van Ajax zich informeel te laten uitspreken over het conflict tussen het kamp-Cruijff en de vier overige leden van de raad van commissarissen van de club. Dat deed hij tijdens het kort geding dat Cruijff en 13 medestanders hebben aangespannen tegen de nv Ajax en de rest van de rvc.

'Ik kan alleen maar noodverbanden aanleggen', zei de rechter, voor hij de zaak voor een korte periode schorste. De aandeelhouders zouden maandag moeten aangeven of ze voor het kamp-Cruijff zijn of voor de lijn van de directie van de club.

16.45:
Advocaat Cruijff: RvC in nieuwe samenstelling kan opnieuw kijken naar benoeming Van Basten.

16.41:
Jeugdtrainers Ajax en Cruijff stemmen in met voorstel rechter de algemene aandeelhoudersvergadering (AvA) informeel te laten oordelen over het conflict in Amsterdam.

16.35:
De zitting wordt hervat. Rechter grapt: 'Tweede helft begint. We gaan nog 45 minuten verder. Ik doe niet aan verlengingen.'

16.27:
'Of dit de beslissende slag is? Ik denk het wel', reageerde Cruijff vlak voor aankomst in de rechtszaal tegen de NOS. 'Dit moet het begin van een nieuw tijdperk worden. De oud-spelers, die een goede opleiding hebben, moeten nu de leiding krijgen over Ajax.'

16.20:
Voor Steven ten Have en Johan Cruijff is het een lange dag. Beide commissarissen van Ajax zijn vanavond aanwezig bij de wedstrijd tegen Real Madrid.

16.11: Wakkie stelt vlak voor de pauze dat de (beoogde) benoemingen een einde kunnen maken aan de chaos binnen de club.

16.03:
Na die woorden schorst de rechter de zitting voor twintig minuten. Straks gaat de zaak weer verder, maar dat duurt niet langer dan een uur.

16.00:
De rechter stelt voor om tijdens algemene aandeelhoudersvergadering (AvA) op maandag 12 december te stemmen over beide kampen, hoewel die uitkomst niet bindend is.

15.34:
De advocaat van Ten Have stelt dat werknemers (jeugdtrainers) het beleid van een NV (Ajax) helemaal niet voor een rechtbank mogen aanvechten. Ze kunnen hooguit hun contract inleveren.

15.31:
De foto's uit de rechtszaal kunt u hier bekijken.

15.23:
De verklaring van de overige RvC-leden waarom Cruijff pas zo laat op de hoogte werd gesteld van het aanstellen van Van Gaal: Cruijff heeft geen eigen e-mailadres. Veel andere mensen kunnen ook aan hem gerichte e-mails lezen. Ajax is een beursgenoteerd bedrijf en dit was gevoelige informatie. Van Gaal zou er zelf bij de overige vier commissarisen op aangedrongen hebben niets over zijn kandidatuur in de pers te laten uitlekken.

15.15:
Wakkie legt de schuld van het afzeggen van Van Basten opnieuw bij Cruijff neer. Die treuzelde te lang. Ook werden er veel 'halve waarheden' verteld en was de berichtgeving 'eenzijdig'. Het persbericht dat Van Basten aangesteld was, lag al klaar. Maar door toedoen van Cruijff zegde Van Basten toch nog af.

15.07:
Opvallend: niet de RvC, maar de directie van Ajax (Jeroen Slop en Henri van der Aat) heeft Van Gaal, Blind en Sturkenboom aangesteld, zo zegt advocaat Wakkie. Dat meldt De Telegraaf via Twitter. De Ondernemingsraad van Ajax wil eerst nog met Van Gaal spreken, voodat zijn benoeming goedgekeurd wordt.

14.46:
De 'eerste helft' zit erop. Het Kamp-Cruijff is een uur en twinitig minuten aan het woord geweest. Nu begint de 'tweede helft'. Namens de andere vier RvC-leden neemt advocaat Wakkie het woord. Wakkie begint met de belofte dat hij het korter houdt dat zijn collega's.

14.44:
De Telegraaf meldt dat Martin Sturkenboom nog nooit met het technisch hart (Jonk, Bergkamp, Frank de Boer) heeft gesproken. Daarom is een samenwerking zinloos.

14.38: De eis van het 'Kamp-Cruijff': Danny Blind mag zijn functie voorlopig niet uitoefenen en de aanstelling van Louis van Gaal wordt verboden. Door geen technisch directeur aan te stellen, bespaart Ajax jaarlijks vier ton. Bovendien is de verwachting dat Van Gaal de door Cruijff ingestelde koers niet zal volgen.

14.27:
VI meldt dat Marc Overmars een lunchpakketje meegenomen de rechtszaal in. De jeugdtrainer is begonnen aan zijn boterhammen.

14.10:
Ajaxlife twittert dat Ronald de Boer de rechtszaal verlaat. Hij had van tevoren aangekonigd eerder weg te moeten.

14.04:
Advocaat Jansen van Cruijff betoogt dat het contract van Danny Blind nietig verklaard moet worden. In het door de ledenraad goedgekeurde beleidsplan bestaat de functie van Blind niet.

13.55:
De eis van het Kamp-Cruijff is dat de aanstelling van Van Gaal ongeldig verklaard wordt, omdat de veradering niet tijdig is uitgeroepen en daardoor onrechtmatig is.

13.47:
De belangrijkste punten uit het betoog van Cruijff's advocaat Kroes: 'Cruijff was in Nederland, maar er is toen niets gezegd over Van Gaal, Sturkenboom en Blind. Op 15 november vloog Cruijff terug naar Barcelona. Een dag later werd hij om 7 uur 's ochtends uitgenodigd voor een vergadering van de Raad van Commissarissen. Cruijff gaf om half twee 's middags aan niet te kunnen. 's Avonds kreeg hij een e-mail waarin de aanstelling van Van Gaal, Sturkenboom en Blind werd aangekondigd. Dit was de eerste keer dat hij hiervan vernam. Later die avond stelde de RvC de Van Gaal aan.'

13.31: Bij het gerechtsgebouw zijn volgens het ANP tientallen Ajax-fans aanwezig.

13.26: Als eerste krijgt de jurist Kroes van Cruijff en de jeugdtrainers het woord. Cruijff heeft twee advocaten bij zich, naast Kroes ook Jansen.

13.25:
De rechtbank in Haarlem doet maandagochtend uitspraak in het kort geding dat het team rondom Johan Cruijff heeft aangespannen tegen de nv Ajax en de vier overige leden van de raad van commissarissen. De rechter liet tijdens de zitting weten de uitspraak voorlopig te hebben vastgesteld op maandag 12 december om 11.00 uur. Dezelfde dag staat een aandeelhoudersvergadering van Ajax op het programma. Dan kan nog niet gestemd worden over het vertrek van de voltallige rvc, waarop de ledenraad van Ajax vorige week heeft aangedrongen.

13.20:
De presentielijst wordt afgewerkt. Ook Cruijff steekt zijn hand op als hij zijn naam hoort.

13.18:
Het kort geding begint nu echt. De fotografen wordt verzocht de zaal verlaten, meldt Ajax.

13.11:
Uit het 'Kamp-Ten Have' zijn Marjan Olfers, Henri van der Aat en Ten Have zelf gesignaleerd. Het gerucht gaat dat Ten Have en Van der Aat eerst voor een verkeerde rechtbank in Haarlem stonden.

13.08:
Alle aanwezigen uit het 'Kamp-Cruijff': Wim Jonk, Keje Molenaar, Jaap Stam, Ronald de Boer, John Bosman, Orlando Trustfull Michel Kreek, Dean Gorré en Marc Overmars. Van alle bekende namen is dus alleen Dennis Bergkamp er niet bij. De assistent van hoofdtrainer Frank de Boer bereidt zich met de selectie voor op het duel tegen Real Madrid.

Ook looptrainer Ruben Jongkind, mental-coach Derk de Kloet en manager Lydia Fritz-van der Moot hebben zich aangesloten bij het Kamp-Cruijff.

13.06:
Voor alle achtergrondinformatie over het kort geding: lees HIER.

13.02: De Telegraaf meldt dat de uitspraak van het kort geding sowieso niet vandaag zal zijn. Die wordt wel verwacht voor of op 12 december, als de ledenraad van de Amsterdamse club bijeen komt.

13.00:
De zaak dient overigens in Haarlem en niet in Amsterdam, omdat Steven ten Have daar adviseur is en zo de schijn van partijdigheid wordt vermeden. Ten Have is vanmiddag zelf ook aanwezig.

12.55:
Ook de jeugdtrainers Wim Jonk en Jaap Stam melden zich bij de rechtbank.

12.45:
Johan Cruijff is zelf ook naar de rechtbank in Haarlem gekomen voor het kort geding dat hij heeft aangespannen tegen de nv Ajax en de commissarissen Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer. De beroemde nummer 14 is het niet eens met de aanstelling van interim-directeuren Martin Sturkenboom en Danny Blind en de beoogde benoeming van directievoorzitter Louis van Gaal. Cruijff is als commissaris buiten de onderhandelingen met dat drietal gehouden. Hij vindt de aanstellingen ook in strijd met het technisch beleid van Ajax.

Bij aankomst van Cruijff klonk er applaus. Net als alle andere aanwezigen, moest hij eerst door een scanpoortje. Cruijf bleek geen wapens bij zich te dragen.

12.40:
Het is druk op straat voor de Haarlemse rechtbank. Van Cruijff nog geen spoor. Wel zijn zojuist de jeugdtrainers Ronald de Boer en Marc Overmars (uit het 'kamp-Cruijff') naar binnen gegaan. Dat meldt Ajaxlife op Twitter.

De commissarissen Steven ten Have en Marjan Olfers. Beeld
De commissarissen Steven ten Have en Marjan Olfers.
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld
null Beeld
Wim Jonk en Johan Cruijff lachen voorafgaand aan het kort geding. Achter hen zitten Jaap Stam en Marc Overmars. Beeld
Wim Jonk en Johan Cruijff lachen voorafgaand aan het kort geding. Achter hen zitten Jaap Stam en Marc Overmars.
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden