Bloemkwekerij Aalsmeer platgebrand door rebellen in Ethiopië

Meerdere bloemkwekerijen uit de coöperatie van Royal FloraHolland in Ethiopië zijn de afgelopen dagen slachtoffer geworden van brandstichting en vernieling.

Het bedrijf heeft nog geen exact beeld van de situatie. Beeld anp
Het bedrijf heeft nog geen exact beeld van de situatie.Beeld anp

De schade is enorm, aldus de bloemenveiling.

In verschillende bedrijven is brand gesticht en zijn pomphuizen vernietigd waardoor alleen water via een noodvoorziening en door regen beschikbaar is. Het gaat om zeker vier kwekerijen in de omgeving van de stad Bahir Dar. Een daarvan is aangevallen, maar heeft zich kunnen verdedigen. De bedrijven worden nu extra beveiligd.

Een van de getroffen bedrijven is Esmeralda Farms uit Aalsmeer. In een verklaring op de website schrijft de directie dat naar schatting voor 10 miljoen euro schade is aangericht. Hoewel het bedrijf nog geen exact beeld heeft van de situatie omdat de manager is gevlucht, zouden tractors, vrachtwagens, containers en de verpakkingshal volledig zijn afgebrand.

Tien miljoen
Andere delen van het bedrijf zouden ook flinke schade hebben opgelopen. "Alles is weg. Tien miljoen aan investeringen en heel veel tijd en inspanning is in één dag in rook opgegaan." Er waren wel soldaten op de kwekerij aanwezig, maar die zijn gevlucht 'omdat de groep rebellen te groot was'.

Esmeralda Farms exporteert drie keer per week bloemen vanaf de kwekerij in Ethiopië naar de veiling in Aalsmeer. Er werken ruim vijfhonderd mensen. In Ethiopië zijn diverse kwekerijen lid van de coöperatie van FloraHolland. Ze exporteren hun bloemen via Nederland naar andere landen in Europa.

De kwekerijen zijn vaak een publiek-private samenwerking, sommige zijn volledig in handen van de Ethiopische overheid. In het gebied zijn al enige tijd spanningen tussen de regering en de bevolking. Nog zeker acht andere kwekerijen, waaronder een Belgische en een Israëlische, zijn beschadigd door de rebellen. Bij de aanvallen zijn ook doden gevallen, zegt een woordvoerder van Esmeralda Farms tegen het ANP. Bij het Aalsmeerse bedrijf raakte alleen iemand gewond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden