Schuim

Bloem, melk, eieren en heleboel liefde verspreiden

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de boekpresentatie van Pancake Adventures.

Auteur Willem Dieleman en zijn moeder Gerrie Wisse. 'Willem wilde de wereld altijd al kleur brengen' Beeld Schuim
Auteur Willem Dieleman en zijn moeder Gerrie Wisse. 'Willem wilde de wereld altijd al kleur brengen'Beeld Schuim

Normaal wordt mij op een doordeweekse dag bij binnenkomst een glas champagne aangeboden. Vandaag een pannenkoek.

Ik hou van geen van beide.

Maar de laatste lichting is net op - de eerste pannenkoeken zijn voor de kleintjes, zeiden wij vroeger aan het begin van een kaartavond altijd - dus een koud pilsje is ook prima.

Ik ben bij de presentatie van het boek Pancake Adventures, met de tamelijk hypnotiserende onder­titel: Hoe ik pannenkoeken aan de wereld gaf en wat ik ervoor terugkreeg.

Willem Dieleman, begenadigd couchsurfer (snap ik, een jongeman met zo'n lach wil je graag naast je op de bank), reisde drie jaar de wereld rond met een pannenkoekenpan in zijn rugzak.

Hij bakte in de sloppen van Pakistan, voor bouwvakkers in Dubai, in een bergdorp in Afghanistan en voor weeskinderen in India. En nu heeft hij daar een boek over geschreven.

En meteen ook een stichting opgericht. Dieleman wil nog wel zo'n wereldreis; bloem, melk en eieren verspreiden en ondertussen ook een heleboel liefde.

Het is behoorlijk warm in BovenBaut. Ik moet snel bij die keuken vandaan, want ik ben hier die zweterige, dikke, kale, witte 50-plusser die op Twitter en ver daarbuiten inmiddels synoniem is voor alles wat ranzig is in deze wereld.

Gelukkig staan buiten op de stoep ook frisse jongelui met hun T-shirt te wapperen.

Snorella, een fenomeen in mijn wereld tegenwoordig, presenteert de avond. "Waar komt die liefde vandaan? Is dat de liefde voor het woord, voor de pannenkoek of voor het reizen?"

De vraag is aan de moeder van Dieleman.

Moeder: "Een nogal complexe vraag, maar laat ik daar nou toevallig over hebben nagedacht."

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Het is gelijktijdig ontstaan of het is altijd zo geweest. Ook hadden ze een goed recept van oma. Moeder is trouwens nog eens naar de dokter geweest, want de kleine Willem had altijd de hik. Omdat hij zijn pannenkoeken zo snel at.

Daarna: "Wat was je vraag ook alweer precies?"

Uitstekend nest.

Al jong wilde Willem de wereld kleur brengen. Een gedicht:

'Kleuren, kleuren/overal zijn kleuren/dus niet zeuren.' Hij was een jaar of zeven.

Uit de verhalen in zijn boek wordt ook duidelijk dat Dieleman voortdurend talen en culturen niet begrijpt. Snorella, prikkelend: "Is dat de strekking van je boek? Dat je het allemaal nét niet begrijpt?"

Dieleman: "De oplossing is gewoon: naïef lachen. Misschien is dat wel een levensles. Gewoon naïef lachen."

Ik vind het een fijn gesprek.

Dieleman krijgt een polaroid­camera. Dan kan hij op zijn volgende reis niet alleen een pannenkoek geven, maar ook een tastbare herinnering.

Een goed mens.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat boekpresentatie Pancake Adventures
Waar Baut, Spaarndammerstraat
Wie Willem Dieleman, Snorella, Liesbeth Vries, Gerrie Wisse, Bram Nieuwenhuize
Wanneer woensdag 6 juni, 19.00 tot 22.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ****
Hans heeft pannenkoeken met liefde achter zich gelaten

Liesbeth Vries (Ambo Anthos) en host Snorella: 'Iets kleins doen en daar iets groots voor terugkrijgen. Een glimlach, een band, wereldvrede' Beeld Schuim
Liesbeth Vries (Ambo Anthos) en host Snorella: 'Iets kleins doen en daar iets groots voor terugkrijgen. Een glimlach, een band, wereldvrede'Beeld Schuim
Bram Nieuwenhuize, dierbare vriend, per ongeluk niet in het boek, krijgt het eerste exemplaar. Oké, het tweede. Met moeder Karin Nieuwenhuize en vriendin Iris Blaak Beeld Schuim
Bram Nieuwenhuize, dierbare vriend, per ongeluk niet in het boek, krijgt het eerste exemplaar. Oké, het tweede. Met moeder Karin Nieuwenhuize en vriendin Iris BlaakBeeld Schuim
Programmasecretaris Liset de Reus, journalist Roselien Herderschee en dansdocent Elsemiek Hoevens. Zonder titel/2018 Beeld Schuim
Programmasecretaris Liset de Reus, journalist Roselien Herderschee en dansdocent Elsemiek Hoevens. Zonder titel/2018Beeld Schuim
Schrijfster Marleen de Vries: 'Anders drink ik nooit rode wijn.' Schrijfster Anna de Haas: 'Anders ik wel' Beeld Schuim
Schrijfster Marleen de Vries: 'Anders drink ik nooit rode wijn.' Schrijfster Anna de Haas: 'Anders ik wel'Beeld Schuim
Barbara Vos, die Willem in Marokko ontmoette: 'We komen in Schuim! Mama!' Met broer Pieter Dieleman en cultureel programmeur Eva Verboon Beeld Schuim
Barbara Vos, die Willem in Marokko ontmoette: 'We komen in Schuim! Mama!' Met broer Pieter Dieleman en cultureel programmeur Eva VerboonBeeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden