'Bloedtest NIPT voor alle zwangere vrouwen'

Alle zwangere vrouwen moeten de mogelijkheid krijgen een NIPT te ondergaan, waarmee ze te weten kunnen komen of hun foetus een ernstige afwijking heeft.

ANP en bewerkt door redactie
Minister Schippers wilde het advies van de Gezondheidsraad afwachten. Beeld anp
Minister Schippers wilde het advies van de Gezondheidsraad afwachten.Beeld anp

Dat adviseert de Gezondheidsraad woensdag aan minister Edith Schippers van VWS.

In 2014 is een proef met NIPT (niet-invasieve prenatale test) begonnen. Met de bloedtest kunnen zwangere vrouwen hun ongeboren kind laten testen op onder meer het syndroom van Down. De test kwam voorheen alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogd risico op een foetus met een dergelijke afwijking.

Nauwkeuriger
"Inmiddels is er meer onderzoek gedaan naar NIPT. Daaruit blijkt dat de test ook goed werkt bij vrouwen met een gemiddeld risico,'' aldus de Gezondheidsraad. "Een voordeel van NIPT is dat deze nauwkeuriger dan de combinatietest voorspelt of een foetus een afwijking heeft. Daardoor is er minder vaak een vruchtwaterpunctie of vlokkentest nodig, testen waarbij een klein maar niet te verwaarlozen risico op een miskraam bestaat.''

Eerder pleitten meerdere partijen in de Tweede Kamer voor het voor iedereen beschikbaar maken van NIPT in het basispakket. Schippers maakte toen duidelijk dat ze niet te hard van stapel wilde lopen en het advies van de Gezondheidsraad zou afwachten.

OLVG

Uit een eerdere rapportage van de Gezondheidszorg bleek in februari dat het OLVG de wet niet overtreedt als het een NIPT-test regelt voor zwangere vrouwen die daar op eigen initiatief naar vragen.

Het OLVG was in 2013 het eerste ziekenhuis in Nederland dat de test naar het syndroom van Down aanbood. Sindsdien heeft het OLVG tweeduizend vrouwen aan de test geholpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden