Update

Bloedige schietpartij Californië kost 16 mensen het leven

In San Bernardino zijn 16 mensen om het leven gekomen na een hevige schietpartij. Twee verdachten, die later door de politie werden doodgeschoten, vermoordden veertien mensen in een instelling voor verstandelijk gehandicapten. Het zou gaan om een zwaarbewapende man en vrouw die na de schietpartij op de vlucht sloegen in een zwarte SUV.

Redactie
De zwarte SUV is omsingeld door het SWAT-team. Beeld ap
De zwarte SUV is omsingeld door het SWAT-team.Beeld ap

De twee verdachten zijn inmiddels geïdentificeerd. Het gaat om de 27-jarige Tashfeen Malik en de 28-jarige Syed Farook. Familie zegt dat het tweetal met elkaar was getrouwd. Farook zou een medewerker zijn van de sociale dienst van San Bernardino, de afdeling die in een instelling voor verstandelijk gehandicapten een feest organiseerde vanwege de naderde feestdagen toen het mis ging. De man, een in de VS geboren Amerikaans staatsburger, zou eerder al boos het kantoor hebben verlaten en later terug zijn gekomen met zijn vrouw om het vuur op de gasten te openen. Naast de 14 onschuldige doden, vielen er ook 17 gewonden.

Bij de schietpartij raakte een agent gewond, maar die verkeert buiten levensgevaar. Een derde persoon, die zich tijdens de achtervolging op de zwarte SUV verdacht gedroeg, is gearresteerd, zo verklaarde de politie op een persconferentie. Of hij inderdaad iets met de schietpartij te maken heeft, is nog onbekend.

Volgens de politiechef waren de vermoedelijke daders gehuld in 'gevechtskleding'. Ze waren zwaarbewapend. Er is nog niks bekend over het motief van de daders, maar de politie zegt op dit moment niks uit te sluiten. Het is niet bekend of het gaat om terrorisme. Sommige Amerikaanse media suggereren dat de medewerker boos van het feest was weggelopen, om korte tijd later terug te keren en een bloedbad aan te richten.

Explosieven
Bij het centrum waar de schietpartij plaatsvond zijn drie explosieven gevonden. Volgens de zegsman leken de explosieven op 'pijpbommen'. Nadat ze onschadelijk waren gemaakt, kon de politie verder met het onderzoek in het Inland Regional Center.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld photo_news
Beeld photo_news
null Beeld Chantal van Wessel/Het Parool
Beeld Chantal van Wessel/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden