Bloeddiamantexpert getuigt tegen Taylor

DEN HAAG - Na een onderbreking van een half jaar heeft het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) maandag in Den Haag het proces tegen Charles Taylor hervat. De aanklagers riepen hun eerste getuige op tegen de ex-president van Liberia, Ian Smillie.De Canadees is een expert inzake de problematiek van de zogeheten bloeddiamanten. Het op een illegale manier delven van diamanten zorgde in de jaren negentig in West-Afrika voor bloedige oorlogen. Krijgsheren profiteerden van de handel in diamanten en verdienden er jaarlijks tientallen miljoenen euro's mee. Tijdens bloedige conflicten werden vele duizenden mensen vermoord, verkracht en verminkt.

De Liberiaan Taylor moet terechtstaan wegens zijn vermeende betrokkenheid bij oorlogsmisdaden in buurland Sierra Leone. Taylor zou in ruil voor diamanten de beruchte Sierraleoonse rebellengroep RUF met wapens hebben gesteund. Het RUF (Revolutionair Verenigd Front) hield huis onder de burgerbevolking en had een soort slaven om diamanten te winnen in Sierraleeonse rivieren.

De SCSL-aanklagers lieten maandag slachtoffers aan het woord van het RUF; in de rechtszaal werden video-opnames van hun getuigenissen afgespeeld. Een Sierraleoonse man vertelde hoe RUF-rebellen hem beide handen afhakten, terwijl zijn vrouw en kinderen in een huis werden opgesloten dat in brand werd gestoken. Een vrouw vertelde hoe een rebel met een stok haar baby uit haar baarmoeder haalde toen zij vier maanden zwanger was. Ondertussen hakten andere rebellen de handen van haar man af.

De zaak-Taylor is het tweede proces in Den Haag tegen een voormalig buitenlands staatshoofd, na de rechtszaak tegen ex-president Slobodan Milosevic voor het Joegoslavië Tribunaal. Er was dan ook grote belangstelling van pers en corps diplomatique voor het oproepen van de eerste getuige. Voor een bomvolle rechtszaal kreeg Smillie bij het afleggen van de eed de keuze tussen Koran en Bijbel. De Canadees koos voor de Bijbel.

Het SCSL zetelt in de Sierra Leoonse hoofdstad Freetown, maar de zaak tegen Taylor is om veiligheidsredenen overgeheveld van Afrika naar Nederland. Het SCSL is opgericht door de Verenigde Naties en de staat Sierra Leone gezamenlijk.

De 59-jarige Taylor, die volhoudt onschuldig te zijn, woonde de hervatting van zijn proces uiterlijk onbewogen bij, in een donker pak en met gouden sieraden. Hij krijgt zijn verdediging betaald door de griffie van het SCSL, ondanks het feit dat hij waarschijnlijk miljoenen in het buitenland heeft verstopt. SCSL-hoofdaanklager Stephen Rapp is nog steeds op zoek naar dat geld.

Het proces tegen Taylor was een half jaar onderbroken omdat een nieuwe ploeg advocaten van de verdediging zich moest inwerken. Taylors vorige advocaat Karim Khan was vorig jaar na chaotische taferelen weggelopen uit de rechtszaal. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden