Bloeddiamanten drijfveer bloedige oorlogen

Foto AP Beeld
Foto AP

LEIDSCHENDAM - Hoofdaanklaagster Brenda Hollis van het Speciaal Hof voor Sierra Leone (SCSL) heeft donderdag van het Britse supermodel Naomi Campbell gehoord dat zij een zogeheten bloeddiamant heeft gekregen van ex-president Charles Taylor van Liberia.

Bloeddiamanten speelden een belangrijke rol in conflicten in Afrika in het laatste decennium van de vorige eeuw. Rebellengroepen zoals het Sierra Leoonse RUF, waar Taylor mee zou hebben samengewerkt, overvielen wild om zich heen schietend dorpen, ontvoerden inwoners, vaak nog kinderen, en stelden die als slaven tewerk in diamantmijnen. De opbrengst, zogenoemde bloeddiamanten, werd gebruikt voor de aanschaf van wapens en voor zelfverrijking van de militieleiders. Het RUF trad bijzonder bruut op door bijvoorbeeld ledematen af te hakken bij mensen. De rebellen zetten daarvoor gedrogeerde kindsoldaten in.

Getuigen van de aanklagers in het Taylor-proces hebben gezegd dat de toenmalige president van Liberia jampotten vol bloeddiamanten zou hebben gekregen van zijn RUF-vrienden in buurland Sierra Leone. Taylor zou die diamanten hebben aangenomen in ruil voor wapens en training voor RUF-strijders.

Taylor heeft dat verontwaardigd van de hand gewezen als drieste leugen en onder ede verklaard dat hij nooit iets met diamanten te maken heeft gehad. Hollis wil nu met behulp van de getuigenis van Campbell aantonen dat Taylor heeft gelogen ten overstaan van de rechters.

Het probleem van de bloeddiamanten in Sierra Leone werd ook onderwerp van een film, Blood Diamond (2006) met Leonardo DiCaprio. De Amerikaanse acteur speelt daarin een blanke huurling uit Zimbabwe die wapens verhandelt met het RUF in ruil voor bloeddiamanten. Uiteindelijk raakt hij bevriend met een Sierra Leoonse man die door het RUF is ontvoerd en tewerkgesteld is in een diamantmijn.

De internationale gemeenschap heeft het zogeheten Kimberley-proces in het leven geroepen om de handel in bloeddiamanten aan banden te leggen. Er is een internationaal certificatensysteem ontwikkeld waarmee de herkomst van diamanten traceerbaar moet worden. In Liberia en Sierra Leone is het nu vrede, en beide landen doen nu mee aan de legitieme handel in gecertificeerde diamanten. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden