Update

Bloedbad in school Gaza: 30 doden

Rook kringelt omhoog in de noordelijke Gazastrook. Volgens de woordvoerder van de regering in Jeruzalem, Mark Regev, is de gebeurtenis rond de school 'een extreem voorbeeld van hoe Hamas opereert'. EPA/Pavel Wolberg Beeld
Rook kringelt omhoog in de noordelijke Gazastrook. Volgens de woordvoerder van de regering in Jeruzalem, Mark Regev, is de gebeurtenis rond de school 'een extreem voorbeeld van hoe Hamas opereert'. EPA/Pavel Wolberg

JERUZALEM - Drie Israëlische mortiergranaten zaaiden dinsdag dood en verderf in en rond een meisjesschool van de VN-hulporganisatie UNWRA nabij het vluchtelingenkamp Jabalya in Gaza-Stad. Er vielen zeker dertig doden en enkele tientallen gewonden.

Een woordvoerder van de VN verwacht dat het dodenaantal nog zal stijgen. In de school bevonden zich enkele honderden inwoners van Gaza, die in het VN-gebouw een veilig heenkomen hadden gezocht.

Volgens de Israëlische strijdkrachten werd er vanuit de school met mortieren geschoten door Hamasstrijders. Het Israëlische leger beantwoordde daarop het vuur. In het gebouw zouden later de lichamen van ten minste twee militanten van Hamas zijn aangetroffen.

Volgens het persbureau AP bevestigden twee buurtbewoners telefonisch dat zij hadden gezien hoe een groepje Hamasstrijders vanaf een straat naast de school een salvo mortiergranaten op Israëlische posities afschoten.

Een fotograaf van het persbureau, Majed Hamdan, die kort na de inslag van de granaten bij de school aankwam, meldde dat er kinderen onder de slachtoffers waren. In het lijkenhuis van een nabijgelegen ziekenhuis had hij 'vooral dode kinderen' gezien.

De VN wil dat er een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar het incident, en dat 'iedereen die het internationale recht heeft geschonden', zal worden aangeklaagd. De UNRWA heeft enkele tientallen scholen in Gaza. Daar zitten volgens de organisatie nu in totaal 14.000 vluchtelingen.

Volgens de woordvoerder van de regering in Jeruzalem, Mark Regev, is de gebeurtenis rond de school 'een extreem voorbeeld van hoe Hamas opereert'. ''Als je een VN-gebouw bezet - gewapenderhand, veronderstel ik - en je neemt de mensen daar in gijzeling en begint vanuit het gebouw te vuren op Israelische soldaten, dan trek je tegenvuur aan. Die handelwijze is naar mijn mening een oorlogsmisdrijf.''

Elders in Gaza-Stad, in de wijk Zeitoen, kwamen dertien leden van een en dezelfde familie om het leven toen hun huis werd getroffen door een bom of een granaat. De woning werd volledig verwoest. Acht andere leden van deze familie Al-Daiya worden nog vermist. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden