Bloedbad Belgische crèche voor rechter

'Ik heb een vraag, kan u mij helpen?' Met dit verzoek verschafte de toen 20-jarige Kim De Gelder zich op 23 januari 2009 toegang tot kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Belgische Dendermonde. Hij richtte er een bloedbad aan waarbij hij twee baby's van nog geen jaar oud en een 54-jarige leidster doodstak en een aantal kinderen en leidsters verwondde.

Bloemen en knuffels voor kinderdagverblijf Fabeltjesland na het bloedbad Beeld AFP
Bloemen en knuffels voor kinderdagverblijf Fabeltjesland na het bloedbadBeeld AFP

De Gelder moet zich nu, ruim 4 jaar na het drama, voor de rechtbank verantwoorden. Dinsdag zal de jury van 12 leden en zes vervangers samengesteld worden, waarna op vrijdag 22 februari de eerste zittingsdag zal zijn. Naar verwachting zal het proces zeker een maand in beslag nemen. Er worden meer dan 170 getuigen gehoord.

Het heeft zolang geduurd voordat het proces kan beginnen omdat er lang geprocedeerd is over de geestelijke gesteldheid van de verdachte. De Gelder heeft de feiten bekend, maar zijn verdediging zet in op ontoerekeningsvatbaarheid.

Voorbereidingen
Uit de zogenoemde akte van beschuldiging blijkt dat De Gelder van plan was om de aanwezigen in drie kinderdagverblijven uit te moorden. Hij trof al maanden voorbereidingen. Zo had de jongeman 'een houten plank met een silhouet van een persoon waarop snij- en steeksporen te zien waren, die zich vooral ter hoogte van hals, buik en hart situeerden'.

Op de bewuste dag stond De Gelder om 05.00 uur op en verfde zijn haar opvallend rood. Hij trok een kogelwerend vest aan, stopte extra kleding, messen en een bijl in een rugzak, legde haarverf klaar om zijn coupe weer terug te verven na de daad, at een energierijke maaltijd en stapte om 09.00 uur op de fiets.

Kinderdagverblijf Zonneschijn in Dendermonde liet hij links liggen omdat er te veel mensen rondliepen die hem zouden kunnen betrappen, aldus De Gelder in verklaringen. Hij toog daarop naar Fabeltjesland waar hij rond 10.15 uur aankwam. Amper 10 minuten later was De Gelder klaar met zijn moordpartij. Hij werd rond 11.30 uur aangehouden door een oplettende politieman in het nabijgelegen dorp Lebbeke.

Gezin
De Gelder staat niet alleen terecht voor het bloedbad in het kinderdagverblijf. Ruim een week eerder probeerde hij een gezin om te brengen. Maar deze moordpoging mislukte omdat het gezin niet thuis bleek. Twee dagen slaagde De Gelder wel. Hij doodde een 72-jarige vrouw met 17 messteken, een week voor hij naar Fabeltjesland trok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden