Blindengeleidehond niet welkom in taxi's Amsterdam

Taxichauffeurs weigeren regelmatig klanten met een blindengeleidehond. Uit een steekproef met blinde mystery guests blijkt dat bijna één op de vijf chauffeurs zich hieraan schuldig maakt.

Beeld ANP

In 18 procent werden de geleidehond en zijn baas geweigerd in de taxi. Volgens de chauffeurs paste de hond niet in de auto, zou het gaan om een principezaak of stelde de chauffeur toevallig net pauze te hebben.

Taxichauffeurs mogen blindegeleidehonden niet weigeren. Alleen bij zwaarwegende argumenten, mag de chauffeur verwijzen naar een andere taxi. Dit mag bijvoorbeeld als er al meerdere mensen in de auto zitten of als er veel koffers aan boord zijn.

Ook als de hond wel mee mocht in de auto ging dat in 30 procent van de gevallen met tegenzin. Zo werd er gevraagd of de hond verhaart, moest hij de reis maar maken in de kofferbak en kwam bij de chauffeur regelmatig allergie voor honden ter sprake.

Sancties
Volgens een woordvoerder van KNGF Geleidehonden laten de uitkomsten van de test zien dat er nog flink wat stappen zijn te zetten en de gemeentelijke afspraken in Amsterdam regelmatig niet worden nageleefd. 'De regels zijn in Amsterdam wel streng, maar een deel van de taxichauffeurs trekt zich er niets van aan.'

De gemeente zegt het te betreuren dat een deel van de chauffeurs blinde of slechtziende klanten weigert. Volgens een woordvoerder zal streng worden opgetreden tegen de chauffeurs in de steekproef. 'Hun wordt een sanctie opgelegd. Dit geldt simpelweg als ritweigering. Bij de eerste overtreding wordt een schorsing van een week opgelegd, bij de tweede keer een maand. Wie drie keer over de schreef gaat raakt zijn vergunning kwijt.'

Mysteryguests
De problemen voor blinden en slechtzienden om met hun hond een taxi te nemen spelen niet alleen in Amsterdam. Ook uit andere grote steden, waaronder Den Haag en Rotterdam, komen regelmatig klachten binnen bij gemeenten en het KNGF . 'Er moeten duidelijke afspraken komen.'
Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft eerder dit jaar aangegeven dat als gemeentes niet zelf regelen dat geleidehonden worden meegenomen in de taxi, zij dat zelf alsnog landelijk laat vastleggen.

Het KNGF maakte eerder deze week vijftien ritjes met een taxi. De organisatie laat weten dergelijke tests met mysteryguests ook in de toekomst zal blijven uitvoeren, ook in andere gemeenten.


Lees vandaag (11-7) meer in Het Parool: Op stap met mystery guest Loes: 'Hij verhaart net zoveel als jij en ik'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden