Blind date ***

null Beeld

Bioscoop: Het Ketelhuis
Regie: Stanley Tucci
Met: Stanley Tucci, Patricia Clarkson

Na Steve Buscemi's Interview is Blind date de tweede Amerikaanse remake van een film van Theo van Gogh. Regisseur en acteur Stanley Tucci is trouw aan het origineel, maar de personages roepen minder emoties op dan die in het origineel.

Wie de invloed van acteurs op een film wil vaststellen, moet Theo van Goghs Blind date en Tucci's remake bestuderen. Van Goghs film emotioneert, maar Tucci's film nauwelijks. De reden ligt niet in het scenario, dat net als de remake van Interview door David Schechter wat strakker is gemaakt, maar aan de casting. De acteurs maken het verschil. Voor wie Van Goghs film uit 1996 niet heeft gezien: Blind date, waarvoor Kim van Kooten de wrange dialogen schreef, gaat over een getrouwd stel, dat worstelt met het verdriet om hun bij een ongeluk omgekomen dochtertje. De klap heeft hen uit elkaar gedreven. Omdat ze elkaar nauwelijks nog verdragen - de pijn is te groot - spelen ze een spel: de man zet contactadvertenties, waarop de vrouw reageert. Het leidt tot afspraakjes in een café, waarbij ze doen alsof ze elkaar niet kennen. Brengt het hen dichter bij elkaar? Wie Van Goghs werk kent, weet dat een happy end er niet in zit.

Van Goghs Blind date is ontroerend en bij vlagen aangrijpend, omdat Renée Fokker en Peer Mascini alledaagse personages spelen die hopeloos verstrikt zitten in hun emoties. Hoe hard de twee ook lachen: hun verdriet is constant voelbaar. Opgesloten in hun pijn lukt het hen niet om elkaar uit het moeras te trekken. Van Goghs beste film leverde de regisseur, Mascini en Fokker Gouden Kalveren op. De in een oud pand in Gent opgenomen Amerikaanse remake, die Tucci niet alleen regisseerde, maar waarin hij ook de mannelijke hoofdrol speelt - Patricia Clarkson speelt het vrouwelijke personage - zal geen prijzen winnen. Clarkson (Pieces of April, Good night and good luck) en Tucci (Big night, The terminal) zijn prima acteurs, maar zij maken van hun personages zelfbewuste, gevatte types, die meer lijken te genieten van hun spelletjes dan eraan kapot te gaan. Het geldt het sterkst voor Tucci. Zijn personage straalt geen desperaatheid uit, maar ironische afstandelijkheid. De verkeerde toon maakt van Blind date, waarin Thijs Römer en Georgina Verbaan bijrollen spelen, een nogal steriel drama. Anders dan bij Interview is Van Goghs Blind date beter dan de remake. Het brengt de stand Van Gogh versus Amerika op 1-1. Beslissend wordt de derde hommage aan Van Gogh: John Turturro's remake van 06. (JOS VAN DER BURG)

Trailer

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden