Blijven Amsterdamse huizenkopers wel een hypotheek krijgen?

De overspannen woningmarkt van Amsterdam is het nieuwe zorgenkindje van de hypotheekbranche. Kunnen Amsterdamse huizenkopers voor die dure woningen nog wel een hypotheek krijgen?

Amsterdam heeft te maken met een oververhitte woningmarkt. Beeld anp
Amsterdam heeft te maken met een oververhitte woningmarkt.Beeld anp

Te hoge huizenprijzen vormen een van de risico's die aan hypotheekverstrekking verbonden zijn, zegt Jan Jaap Hangelbroek, directielid van vermogensbeheerder Dutch Mortgage Funding Company (DMFCO) en Hypotheekverstrekker Munt Hypotheken.

Toch is het antwoord op de vraag hierboven: Ja. Hangelbroek zegt dat hypotheekverstrekkers toch hypotheken blijven verstrekken, bijvoorbeeld omdat ook de kwaliteiten van de klant een rol spelen.

Hangelbroek besprak dit onderwerp donderdag in zijn lezing voor Woon Amsterdam, een bijeenkomst van de gemeente Amsterdam, de Belastingdienst, de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC).

Krimpgebieden
Volgens Hangelbroek zijn de risico's op de huidige Amsterdamse woningmarkt precies omgekeerd aan die van enkele jaren geleden. "In de crisisjaren 2013 en 2014 werden zorgen gemaakt over de woningmarkt in krimpgebieden als Groningen, de Achterhoek en Limburg. Daar waren huizenprijzen twee jaar geleden nog aan het dalen. De economie trok nauwelijks aan. Kon je daar nog wel hypotheken afsluiten?, vroegen hypotheekverstrekkers zich af. In de Randstad was niets aan de hand."

"Vandaag krijg je een bijna omgekeerde situatie. In de rest van Nederland, inclusief de krimpgebieden, is de woningmarkt aan het herstellen. Tegelijkertijd zie je in Amsterdam, Utrecht en een aantal andere plekken in de Randstad en studentensteden verschijnselen van oververhitting."

Zijn die hoge prijzen te verantwoorden?, luidt nu de vraag in de hypotheekbranche. Uiteindelijk toch wel, vindt Hangelbroek. "In Amsterdam is veel vraag naar huizen en zo lang de stad groeit, zullen mensen daar willen wonen."

Gedaalde rente
Maar er zijn volgens Hangelbroek meer redenen aan te wijzen waarom de grote prijsstijgingen in Amsterdam te verdedigen vallen. Hij noemt de internationale belangstelling en de betaalbaarheid door de gedaalde rente. Alles bij elkaar zit er volgens Hangelbroek behoorlijk veel voedingsbodem onder de prijzen.

Een eventueel te hoge huizenprijs is volgens Hangelbroek ook maar één aspect van de afweging bij hypotheekverstrekking. "Als iemand die de hypotheek afsluit een heel goede baan heeft, dan blijkt die persoon vaak een hoge hypotheek te kunnen dragen. Uit al onze gegevens blijkt dat zo iemand ook in slechte tijden de hypotheeklasten blijft betalen."

"Het kan best zijn dat de schuld hoger is dan de waarde van het huis, waardoor bij verkoop een restschuld zou ontstaan. Zo lang er wordt betaald, komt dit echter niet naar buiten. Het kan best zijn dat de schuld voldoende wordt afbetaald, of de waarde nog stijgt, zodat uiteindelijk geen sprake is van een restschuld. Het huis staat dan niet meer onder water."

Minder grote risicogroep
Met andere woorden, Amsterdamse huizenkopers vormen door de hoogwaardige arbeidssituatie in de stad een minder grote risicogroep.
Hypotheekverstrekkers kunnen volgens Hangelbroek verdere risico's beperken door ze over het land te verspreiden.

Een andere methode is consumenten toestaan versneld af te lossen. Ook vindt hij dat vakantieverhuur vermeden moet worden. "Wij financieren woonruimten, geen risicovolle bedrijfsactiviteiten."

Tenslotte prijst Hangelbroek de Nederlandse betaalmoraal. "Een hypotheekconsument in Nederland stopt nog liever met eten."

De Hema onder hypotheekverstrekkers

DMFCO begon in 2013 als vermogensbeheerder voor institutionele beleggers. Pensioenfondsen konden bij banken onvoldoende met hun geld terecht. Een jaar later werd zusterbedrijf Munt Hypotheken opgericht. Die belegt de pensioengelden in hypotheken. Inmiddels is voor 6,5 miljard euro aan pensioengelden in beheer genomen en als hypotheken verstrekt.

Munt Hypotheken vocht zich de markt binnen met revolutionaire voorwaarden. De voornaamste daarvan zijn mogelijkheden om zonder kosten en boetes vervroegd de schulden af te lossen. Een tweede trekker was dat de automatisch risico-opslag automatisch vervalt na de aflossing. Munt Hypotheken was de eerste hypotheekverstrekker die klanten die hypotheken voor een langere perioden afsloten beloonde met een lagerrentetarief.

Munt Hypotheken noemt zich verder niet als prijsvechter bijzonder concurrerend. "Wij zijn de Hema onder de hypotheekverstrekkers." Wie een 'Action' zoekt, moet een deurtje verder gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden